Deze gearchiveerde website ‘De Vlaamse primitieven' wordt tijdelijk niet meer geactualiseerd. Bepaalde functionaliteiten (vb. gericht zoeken in de collectie) zijn hierdoor mogelijk niet meer beschikbaar. Nieuwsupdates over de Vlaamse primitieven verschijnen voortaan op vlaamsekunstcollectie.be. Vragen over deze website? Neem contact op via info@vlaamsekunstcollectie.be.

Internationale conferentie ‘Many Antwerp Hands’ - Collaborations in Netherlandish Art 1400-1750

Op 5 en 6 november vindt in het Rubenianum een internationale conferentie plaats over artistieke samenwerking in de vroegmoderne Lage Landen.

In de vroegmoderne Lage Landen ontwikkelden zich duidelijke samenwerkingsvormen. Niet alleen wettelijk bepaalde overeenkomsten, maar ook vertrouwensrelaties voedden een artistieke praktijk waarin samenwerking centraal stond. De Verzoeking van de Heilige Antonius (Madrid, Prado), geschilderd in Antwerpen rond 1520-1524, kwam tot stand door een samenwerking: een lijst met werken uit 1574 die koning Filips II van Spanje stuurde naar het klooster van El Escorial vermeldt de schilderij expliciet als een samenwerking van Quinten Metsijs (figuren) en Joachim Patinir (landschap).

Rubens wordt hoofdzakelijk in verband gebracht met twee types van samenwerkingen: enerzijds als vriend en evenknie van andere meesters zoals Jan Brueghel I, en anderzijds als supervisor van zijn leerlingen, atelierassistenten en associés die in andere media werken, zoals tapijtenwevers, beeldhouwers en prentenmakers, die zijn ontwerpen uitvoerden. Rubens werkte ook samen op andere manieren: zijn autografen genoten van de dialoog met collega's, vrienden en mecenassen; in het herwerken van objecten uit zijn eigen collectie werkte Rubens samen met kunstenaars uit vroegere periodes. Rubens vormde geen uitzondering in zijn samenwerkingen met collega's. Diverse artistieke samenwerkingen kwamen geregeld voor in de vroegmoderne Lage Landen. 

Samenwerking is lang een kritische component geweest van de artistieke praktijk in verschillende periodes, op diverse locaties en met diverse media. Toch kan vastgesteld worden dat in de vroegmoderne Lage Landen specifiek rijke uitwerkingen van deze praktijk ontstaan, met niet enkel kunstenaars, maar ook kunsthandelaars en verzamelaars die betrokken zijn in het vormen van artistieke samenwerkingen. 

De internationale conferentie 'Many Antwerp Hands' focust op artistieke samenwerking als een proces van twee of meer individuen die substantieel bijdragen aan het concept en de productie van een werk, waardoor het resultaat iets is wat beide individuen nooit op hun eentje hadden kunnen creëren. Aan de basis van de samenwerkingen liggen diverse motieven. Ook de specifieke historische context is hierbij van belang.  

Meer informatie
Datum en tijdstip: maandag 5 and dinsdag 6 november 2018 van 10u00 tot 17u00
Locatie: Rubenianum, Kolveniersstraat 20, 2000 Antwerpen
Taal: Engels
(Voorlopig) programma, informatie over registratie en praktische informatie op de website van het Rubenianum.