Deze gearchiveerde website ‘De Vlaamse primitieven' wordt tijdelijk niet meer geactualiseerd. Bepaalde functionaliteiten (vb. gericht zoeken in de collectie) zijn hierdoor mogelijk niet meer beschikbaar. Nieuwsupdates over de Vlaamse primitieven verschijnen voortaan op vlaamsekunstcollectie.be. Vragen over deze website? Neem contact op via info@vlaamsekunstcollectie.be.

Vanessa Paumen

Functie: 
Coördinator Vlaams Onderzoekscentrum voor de Kunst in de Bourgondische Nederlanden
Instelling: 
Musea Brugge (Kenniscentrum vzw)
Postadres: 
Dijver 12, 8000 Brugge
Telefoon: 
0032 050 448765
E-mailadres: 
vanessa.paumen@brugge.be

Algemeen: 

Vanessa Paumen is kunsthistorica toegespitst op de kunst van de Zuidelijke Nederlanden. Sinds 2010 is ze coördinator van het Vlaams Onderzoekscentrum voor de Kunst in de Bourgondische Nederlanden. De missie van het onderzoekscentrum is het initiëren, faciliteren, stimuleren en verspreiden van onderzoek gerelateerd aan Vlaamse kunst van de 15e en 16e eeuw. Voor het onderzoekscentrum staat ze in voor het ontwikkelen en coördineren van academische programma's (zoals o.a. de Musea Brugge Research School), lezingen, congressen en de uitbreiding van de bibliotheek. Ze was curator van de tentoonstelling De kunst van het recht. Drie eeuwen gerechtigheid in beeld, Groeningemuseum (27.10.2016 - 05.02.2017) en auteur/redactie van de catalogus (Lannoo, 2016). Ze maakt deel uit van de redactie van het eZine van CODART.

Voorheen was ze assistent docent en onderzoeksassistente aan de University of Texas at Austin (VS) en Assistent curator en tentoonstellingscoördinator aan het Jones Center for Contemporary Art (nu AMOA-Art House) in Austin, Texas (VS). Paumen behaalde een licentiaatsdiploma met onderscheiding en een Masterdiploma in de kunstgeschiedenis, met een specialisatie in de Europese kunst aan de universiteit van Texas in Austin (VS). Paumens thesis (master) Judged, Beheaded, Burned: Dieric Bouts' The Justice of Emperor Otto III within the Context of Fifteenth-Century Punitive Practices behandelt de functie van de gerechtigheidsschilderijen in de 15e-eeuwse Vlaamse maatschappij.

Publicaties: 

  • Stefan Huygebaert, Georges Martyn, Vanessa Paumen, Tine Van Poucke (eds), De kunst van het recht. Drie eeuwen gerechtigheid in beeld/ The art of law. Three centuries of justice depicted, Tielt, Lannoo, 2016.
  • De verbeelding van de rechtspraak. Of hoe een villing een rechtszaal sierde. In Vind. Geschiedenis, archeologie, kunst en antiek, nr. 24, 2016 (PolderVondsten bv), pp 40 -47

Bijdragen in:

  • Groeningemuseum Brugge, Bezoekersgids, Antwerpen, Ludion, 2016.
  • Till-Holger Borchert (ed.), Van Eyck tot Dürer: de Vlaamse Primitieven en Centraal Europa/ Van Eyck to Dürer: the Flemish Primitives and Central Europe, 1430-1530, Tielt, Lannoo, 2010
  • Sylvia Ferino-Pagden e.a. (ed.), Vorstelijk Verzameld. Van Eyck, Gossaert, Bruegel. Meesterwerken uit het Kunsthistorisches Museum Wenen. Tielt, Lannoo, 2011.

Relevante lidmaatschappen/werkgroepen: 

  • Historians of Netherlandish Art (HNA)
  • International Council for Curators of Dutch and Flemish Art (CODART)
  • International Council of Museums (ICOM)

Webpublicaties van Vanessa Paumen