Deze gearchiveerde website ‘De Vlaamse primitieven' wordt tijdelijk niet meer geactualiseerd. Bepaalde functionaliteiten (vb. gericht zoeken in de collectie) zijn hierdoor mogelijk niet meer beschikbaar. Nieuwsupdates over de Vlaamse primitieven verschijnen voortaan op vlaamsekunstcollectie.be. Vragen over deze website? Neem contact op via info@vlaamsekunstcollectie.be.

Lezing 'Rondom Jheronimus Bosch’

Ter gelegenheid van de grote overzichtstentoonstelling ‘Jheronimus Bosch. Visioenen van een genie' die vanaf 13 februari plaatsvindt in het Noordbrabants Museum in 's-Hertogenbosch, voerde het Bosch Research and Conservation Project (BRCP) onderzoek naar het oeuvre van deze wereldberoemde kunstenaar.

Het Museum voor Schone Kunsten Gent bezit twee schilderijen die aan Jheronimus Bosch (ca. 1450-1516) worden toegeschreven: De Heilige Hiëronymus uit ca. 1490/95 en De Kruisdraging  uit ca. 1516. De onderzoekers zijn het erover eens dat De Heilige Hiëronymus één van de hoogtepunten is in het oeuvre van Bosch, maar over De Kruisdraging blijft twijfel bestaan. Onlangs verscheen in de pers dat De Kruisdraging wordt toegeschreven ‘aan een fenomenaal kunstenaar van wie de naam helaas niet gekend is'. Die zou het schilderij rond 1520 gerealiseerd hebben, enkele jaren na het overlijden van Bosch.

Omdat de toewijzing van dit topstuk uit de laatmiddeleeuwse schilderkunst reeds verschillende decennia onderwerp is van debat, hebben we enkele specialisten samengebracht om hierop hun licht te laten schijnen.

Sprekers: Jos Koldeweij (Universiteit Nijmegen), Griet Steyaert (restaurator en kunsthistorica), Maximiliaan Martens (Kunstwetenschappen UGent) en Paul Vandenbroeck (KMSKA / IMMRC-KULeuven). Het gesprek wordt gemodereerd door Johan De Smet (MSK).

Wanneer: Woensdag 17 februari om 18 uur
Waar: Het auditorium van het MSK
Ingang via de Hofbouwlaan 28, 9000 Gent
De toegang is gratis.
Reserveren via lieven.van.den.abeele@stad.gent of 09 / 240 07 37

(Nieuwsbericht 29 januari 2016)