Deze gearchiveerde website ‘De Vlaamse primitieven' wordt tijdelijk niet meer geactualiseerd. Bepaalde functionaliteiten (vb. gericht zoeken in de collectie) zijn hierdoor mogelijk niet meer beschikbaar. Nieuwsupdates over de Vlaamse primitieven verschijnen voortaan op vlaamsekunstcollectie.be. Vragen over deze website? Neem contact op via info@vlaamsekunstcollectie.be.

Het KMSKA leent Rogier van der Weydens De Zeven Sacramenten voor een expo in het Prado

Van 24 maart tot 28 juni organiseert het Museo del Prado in Madrid een opmerkelijke tentoonstelling rond Rogier van der Weyden (1399/1400-1464). Curator van de expo is Lorne Campbell. De expo valt samen met de restauratie van De Kruisiging uit de collectie van El Escorial nabij Madrid. De restauratie vindt op dit moment plaats in het Prado. Het is een gedroomd moment om van der Weydens twee bekendste monumentale schilderijen, De Kruisiging en De Kruisafname (Prado) samen tentoon te stellen. Een derde topstuk, de Miraflores triptiek wordt door de Gemäldegalerie in Berlijn uitgeleend. Ook het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen leent een belangrijke triptiek uit: De Zeven Sacramenten. De zeven sacramenten zijn gegroepeerd rond een Kruisiging die zich in het schip van een gotische kerk bevindt. Op het linkerpaneel worden het doopsel, het vormsel en de biecht uitgebeeld. Het rechterpaneel toont de priesterwijding, het huwelijk en de ziekenzalving.

Van der Weyden behoort tot de grootste kunstenaars van de vijftiende eeuw. Zijn werk heeft innoverende kwaliteiten die een enorme invloed hadden op andere schilders. Hij gaf zijn werken een emotionele intensiteit die de toeschouwer onmogelijk onberoerd laat. In de tentoonstelling worden uiteenlopende en fundamentele aspecten van zijn artistieke loopbaan onderzocht, bijvoorbeeld de verregaande vervlechting tussen zijn werk en sculptuur, en de traceerbare invloed van zijn kunst op de Spaanse kunstproductie. Men focust op Van der Weydens monumentale schilderijen. 

Expo Rogier van der Weyden (ca. 1399-1464)
24 maart - 28 juni 2015
Museo del Prado, Madrid

(Nieuwsbericht 6 maart 2015)