Deze gearchiveerde website ‘De Vlaamse primitieven' wordt tijdelijk niet meer geactualiseerd. Bepaalde functionaliteiten (vb. gericht zoeken in de collectie) zijn hierdoor mogelijk niet meer beschikbaar. Nieuwsupdates over de Vlaamse primitieven verschijnen voortaan op vlaamsekunstcollectie.be. Vragen over deze website? Neem contact op via info@vlaamsekunstcollectie.be.

Het Bowet Getijdenboek: Een Brugs meesterwerk

Anoniem, Bowet Getijdenboek, ca. 1410-1420, Koning Boudewijnstichting.

Tot 22 maart presenteert het Groeningemuseum (Musea Brugge) het kostbare Bowet Getijdenboek samen met andere laatmiddeleeuwse manuscripten. Het Bowet Getijdenboek werd rond 1410-1420 vervaardigd in een Brugs atelier. Het is een zeldzame getuige van Brugse pre-Eyckiaanse boekverluchting. Het manuscript, dat bestemd was voor de Engelse markt, werd uitvoerig bestudeerd. De resultaten van dit onderzoek worden aanschouwelijk gemaakt in een dossierexpo.

Pre-Eyckiaanse manuscripten zijn een zeldzaamheid in Belgische collecties. Dit feit en het artistiek niveau van het manuscript deden de Koning Boudewijnstichting besluiten om het werk aan te kopen. Het realisme en de innovatieve iconografie vormen een belangrijke schakel tussen de pre-Eyckiaanse periode en de picturale vernieuwing van de zogenaamde Vlaamse primitieven onder invloed van de Gebroeders Van Eyck. Het Bowet Getijdenboek dankt zijn naam aan de verschillende leden van de familie Bowet die in de kalender vermeld worden. Zij waren ongetwijfeld de eerste eigenaars van het werk.

Op 15 januari geeft prof. dr. Lieve Watteeuw (KULeuven) een lezing over het Bowet Getijdenboek en pre-Eyckiaanse boekverluchting. (18u30, Vriendenzaal Musea Brugge)

Meer info

(Nieuwsitem 8 januari 2015)