Deze gearchiveerde website ‘De Vlaamse primitieven' wordt tijdelijk niet meer geactualiseerd. Bepaalde functionaliteiten (vb. gericht zoeken in de collectie) zijn hierdoor mogelijk niet meer beschikbaar. Nieuwsupdates over de Vlaamse primitieven verschijnen voortaan op vlaamsekunstcollectie.be. Vragen over deze website? Neem contact op via info@vlaamsekunstcollectie.be.

Stadsontvanger

Kunstenaar: 
Marinus van Reymerswale (Maker)
Biografie: 

Reimerswaal 1490/ 1495 - Goes 1546/ 1556

Materiaal: 
hout
Afmetingen: 
52 cm x 65 cm x 1 cm
Inventarisnummer: 
244
Museum:
Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen
Categorie:
Categorie B: Zuidelijke Nederlanden
Subcategory:
16e eeuw
Trefwoord:
Genrestukken

De man links schrijft over het innen van accijnzen op bier, wijn, vis,… Er wordt een Visburg vermeld, die waarschijnlijk in het stadje Reimerswaal te situeren valt. De kovel die de man links draagt is een soort kap, al dan niet verbonden met de kraag, met een lange punt gevormd door losse draden en slierten stof, die rondom de kap gewikkeld is. Dit pompeuze hoofddeksel lijkt komisch en zelfs belachelijk. Het zou satirisch bedoeld kunnen zijn, maar het rood kan ook meer gewicht aan het schilderij geven.
Op de plank bovenaan staat een doos met waardepapieren, en in het hoekje een stompje kaars. Dit zou symbool kunnen staan voor de vergankelijkheid van de rijkdom op aarde, maar waarschijnlijk is dit niet zo. De stadsontvanger hier is echter een toonbeeld van verantwoordelijkheid bij het invullen van zijn functie.
Marinus van Reymerswale schilderde verschillende werken met stadsontvangers als onderwerp. Sommigen stellen echte portretten voor, anderen tonen karikaturale figuren. Deze laatste waren bedoeld voor stadsontvangers die zich geen echt portret konden veroorloven, of voor andere geïnteresseerden.