Deze gearchiveerde website ‘De Vlaamse primitieven' wordt tijdelijk niet meer geactualiseerd. Bepaalde functionaliteiten (vb. gericht zoeken in de collectie) zijn hierdoor mogelijk niet meer beschikbaar. Nieuwsupdates over de Vlaamse primitieven verschijnen voortaan op vlaamsekunstcollectie.be. Vragen over deze website? Neem contact op via info@vlaamsekunstcollectie.be.

Heilige Maria Magdalena

Kunstenaar: 
Quinten Massijs
Materiaal: 
hout
Afmetingen: 
29 cm x 45 cm x 1 cm
Inventarisnummer: 
243
Museum:
Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen
Categorie:
Categorie B: Zuidelijke Nederlanden
Subcategory:
16e eeuw Heiligen
Trefwoord:
Religieuze voorstellingen

Maria Magdalena staat in een open portiek voor een Italiaans landschap. Haar kapsel is grotendeels onbedekt en getooid met doorschijnende linten en sluiertjes, naar de Italiaanse mode. Haar kleed heeft een horizontale halslijn en wijde mouwen, gemaakt van kostbare stoffen en afgewerkt met bont aan de kraag. Ze gaat rijkelijk gekleed, omdat ze uit een koninklijke familie zou stammen (Gouden Legende).
Het schilderij heeft een afgeronde vorm, en deze wordt herhaald in de boog van de portiek en het gelaat en de schouders van de heilige. Dit is rustgevend en geruststellend voor de toeschouwer.
Als heilige is ze verheven boven het landschap en de aarde, maar toch blijft ze menselijk. Ze is een individu, werelds en elegant, in gedachten verzonken. Ze is hier niet traditioneel als zondares of boetelinge voorgesteld. Ze houdt een zalfpot vast, haar gebruikelijke attribuut.