This archived website 'Flemish primitives' is temporarily not being updated. Certain functionality (e.g. specific searches in the collection) may no longer be available. News updates about the Flemish primitives will appear on vlaamsekunstcollectie.be. Questions about this website? Please contact us at info@vlaamsekunstcollectie.be.

Altaarstuk van de gilde van de oude voetboog

Artist: 
Maerten de Vos
Date of birth / Date of death: 

� 1532 - 1603

Biography: 

Antwerpen 1532 - Antwerpen 1603

Dated: 
1590
Material : 
olieverf
Dimensions: 
404 cm x 694 cm x 7 cm
Inventory number: 
72-76
Museum:
Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen
Subcategory:
16e eeuw Christussen Heiligen
Keyword:
Religieuze voorstellingen
Format:
Drieluiken

(inv. nr. 72) De heilige Joris kreeg als schutspatroon van het gild, zijn plaats op het binnenpaneel naast Christus, de heilige Petrus, de heilige Paulus en de prinses van Silcha, als de Ecclesia (niet Margaretha zoals vroeger aangenomen). Wuyts wees erop dat de iconografie van de zijluiken teruggaat op de hoofdmomenten van de legende van de heilige Joris uit de Legende Aurea en kon aldus de inhoud van het gehele drieluik nauwkeuriger verklaren.
(inv. nr. 73) Op de achtergrond is de strijd van de heilige Joris met de draak te zien. Op de voorgrond de doop van de koning van Silcha, die zich na de overwinning van de heilige Joris tot het Christendom bekeerde. De voorbereidende compositieschets van dit zijluik wordt bewaard in het Louvre (Cab.d'Est. inv.nr. 20600).
(inv. nr. 74) Volgens de legende liet de koning uit dankbaarheid om de redding van zijn dochter een kerk bouwen. Ook voor dit gedeelte van het drieluik werd de voorbereidende tekening bewaard (Louvre. Cab.d'Est. inv. nr. 20605).

Mobiele navigatie