Deze gearchiveerde website ‘De Vlaamse primitieven' wordt tijdelijk niet meer geactualiseerd. Bepaalde functionaliteiten (vb. gericht zoeken in de collectie) zijn hierdoor mogelijk niet meer beschikbaar. Nieuwsupdates over de Vlaamse primitieven verschijnen voortaan op vlaamsekunstcollectie.be. Vragen over deze website? Neem contact op via info@vlaamsekunstcollectie.be.

Closer to Van Eyck

De urgente conservatiebehandeling van het Lam Gods in de Gentse Sint-Baafskathedraal werd in oktober 2010 afgerond. Ze vormde een unieke gelegenheid om het materiaalgebruik en de schildertechniek van de Van Eycks grondig te documenteren en om de bewaartoestand van het meesterwerk in kaart te brengen. Op initiatief van de Getty Foundation koos men ervoor om de resultaten via de website Closer to van Eyck: Rediscovering the Ghent Altarpiece ter beschikking te stellen van specialisten én het grote publiek.

De website werd gelanceerd in 2012 en kreeg tot nog toe geen grote updates. De beschilderde panelen en lijsten van het gesloten altaarstuk werden tussen 2012 en 2016 behandeld in het Museum voor Schone Kunsten in Gent. De grootschalige campagne wordt vandaag voortgezet met het onderste register van het geopende altaarstuk. De conservatie-restauratiebehandeling leidde tot de ontdekking dat zo'n 70% van de originele verflaag van de Van Eycks van het gesloten altaarstuk al eeuwen verborgen was achter overschilderingen, die vervolgens nauwgezet werden weggenomen. Een grote update van de site brengt nu nieuwe beelden van het Lam Gods samen tijdens verschillende stadia van de conservatie-restauratiebehandeling.

Elke stap van het conservatieproces werd nauwgezet in beeld gebracht aan de hand van state-of-the-art fotografische en wetenschappelijke documentatie. Het veelluik kan online worden bekeken in zichtbaar licht, infrarood, infraroodreflectografie en radiografie, met beelden die scherper en hoger in resolutie zijn dan ooit. De zoomfunctie brengt de bezoeker tot op microscopisch niveau (100 miljard pixels). Verder hebben bezoekers nu ook toegang tot een tijdslijn met sleutelmomenten in het conservatieproces. Ze kunnen simultaan beelden van voor, tijdens en na de behandeling bekijken.

De website wordt gecoördineerd door Ron Spronk (Queen's University, Kingston, Ontario, Canada; Radboud Universiteit, Nijmegen) en gefinancierd door The Getty Foundation en het Gieskes-Strijbis Fonds. De Afdeling Cultureel Erfgoed en het Agentschap Onroerend Erfgoed financierden de fotografische documentatie. Closer to Van Eyck werd gerealiseerd in samenwerking met de Kathedrale kerkfabriek Sint-Baafs, het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK), Universum Digitalis (UD), de Vrije Universiteit Brussel (VUB), VUB/imec en Lukas - Art in Flanders.

Link: Closer to Van Eyck