Deze gearchiveerde website ‘De Vlaamse primitieven' wordt tijdelijk niet meer geactualiseerd. Bepaalde functionaliteiten (vb. gericht zoeken in de collectie) zijn hierdoor mogelijk niet meer beschikbaar. Nieuwsupdates over de Vlaamse primitieven verschijnen voortaan op vlaamsekunstcollectie.be. Vragen over deze website? Neem contact op via info@vlaamsekunstcollectie.be.

Studiecentrum Vlaamse Primitieven

Studiecentrum Vlaamse Primitieven (KIK)

Het Studiecentrum Vlaamse Primitieven is een gespecialiseerde onderzoekseenheid in het departement documentatie van het Belgisch Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK), een wetenschappelijke instelling van het Federaal Wetenschapsbeleid. Het beschikt over een eigen bibliotheek en een uitgebreide fototheek met ruim 35.000 foto's.

Het Studiecentrum, opgericht in 1949, is gespecialiseerd in de 15e-eeuwse schilderkunst van de Zuidelijke Nederlanden. Het ontwikkelde zich tot de motor van het grensoverschrijdende onderzoek naar de 'Vlaamse primitieven'.

Zijn doelstelling is drieledig:

  • het verzamelen van kunsthistorische documentatie
  • het verrichten en stimuleren van wetenschappelijk onderzoek
  • het uitgeven van drie reeksen publicaties

Het Studiecentrum staat open zowel voor de geïnteresseerde liefhebber als voor de gespecialiseerde vorser.

Praktisch

Vrij toegankelijk en toegankelijk voor rolstoelgebruikers. De publicaties zijn enkel ter plaatse raadpleegbaar en kunnen ook gekopieerd worden. Men kan digitale of papieren afdrukken van foto's online bestellen via de website.

Waar: Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK), Jubelpark 1, 1000 Brussel (ingang via Renaissancelaan)
Openingsuren: Van maandag tot vrijdag van 9u00 tot 12u30 en van 13u30 tot 17u00.
Verantwoordelijke: Dr. Bart Fransen
Contact: bart.fransen@kikirpa.be
Telefoon: 02 739 68 66
Website