Deze gearchiveerde website ‘De Vlaamse primitieven' wordt tijdelijk niet meer geactualiseerd. Bepaalde functionaliteiten (vb. gericht zoeken in de collectie) zijn hierdoor mogelijk niet meer beschikbaar. Nieuwsupdates over de Vlaamse primitieven verschijnen voortaan op vlaamsekunstcollectie.be. Vragen over deze website? Neem contact op via info@vlaamsekunstcollectie.be.

Restauratie schilderijen Bosch

In 2016 is het 500 jaar geleden dat Jheronimus Bosch (ca. 1450-1516) het leven liet. ‘s-Hertogenbosch, de geboortestad van de schilder, organiseert om die reden een grote overzichtstentoonstelling. In de aanloop naar de tentoonstelling wordt het schilderij het Laatste Oordeel (Groeningemuseum, Brugge) gerestaureerd door Griet Steyaert in het Groeningemuseum en De Heilige Hiëronymus (Museum voor Schone Kunsten, Gent) wordt in het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) in Brussel gerestaureerd.

Er werd besloten om over te gaan tot een structurele ingreep om de toestand van de houten panelen te stabiliseren. Een esthetische behandeling moet de kleurcontrasten herstellen, de kleur verhelderen en het palet zijn oorspronkelijke levendigheid teruggeven.

Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK)

Bosch Research and Conservation Project (BRCP)

Jheronimus Bosch 500

(Nieuwsbericht 6 februari 2015)