Deze gearchiveerde website ‘De Vlaamse primitieven' wordt tijdelijk niet meer geactualiseerd. Bepaalde functionaliteiten (vb. gericht zoeken in de collectie) zijn hierdoor mogelijk niet meer beschikbaar. Nieuwsupdates over de Vlaamse primitieven verschijnen voortaan op vlaamsekunstcollectie.be. Vragen over deze website? Neem contact op via info@vlaamsekunstcollectie.be.

Prentenkabinet Groeningemuseum verwerft Van Hoorebeke-collectie

De Brugse gemeenteraad keurde in december 2014 de aankoop van de prentencollectie van Guy Van Hoorebeke goed. Die collectieverwerving is van groot belang voor het prentenkabinet, of Steinmetzkabinet, van Musea Brugge.

De verzameling Van Hoorebeke bestaat uit meer dan 1.500 prenten van uitzonderlijk hoge kwaliteit. De collectie herbergt zeldzame vroeg-Nederlandse prenten van Lucas van Leyden en Pieter Bruegel I, naast stukken van bijvorbeeld Giovanni Battista Piranesi en Francisco de Goya. Naast een schitterende selectie oude meesters zijn ook belangrijke prenten van Fernand Khnopff, James Ensor, Henri de Toulouse-Lautrec, Frans Masereel en zelfs Maurits Cornelis Escher aanwezig.

Bruggeling Guy van Hoorebeke was één van de belangrijkste prenthandelaars in België. Zijn collectie heeft een internationale uitstraling. Van Hoorebeke verkocht grafiek aan gerenommeerde musea in Londen, Boston en Rotterdam. Hij trekt zich volledig terug uit de prentenhandel en bood zijn volledige prentencollectie onder de marktprijs aan. Bovendien schonk hij zijn kunstbibliotheek aan Musea Brugge.

Burgemeester Renaat Landuyt: 'We zijn bijzonder dankbaar voor dit uitzonderlijke aanbod van Guy Van Hoorebeke. In tijden van crisis is de aankoop van deze kunstcollectie één van de duurzaamste beleggingen voor onze stad'.

Het Groeningemuseum maakt sinds 2011 een prioriteit van de ontsluiting van haar collectie van 15.000 prenten en organiseert regelmatig collectiepresentaties. De aanwinst van de verzameling Van Hoorebeke zal vanaf volgend jaar gefaseerd tentoongesteld worden.

(Nieuwsbericht 29 januari 2015)