Deze gearchiveerde website ‘De Vlaamse primitieven' wordt tijdelijk niet meer geactualiseerd. Bepaalde functionaliteiten (vb. gericht zoeken in de collectie) zijn hierdoor mogelijk niet meer beschikbaar. Nieuwsupdates over de Vlaamse primitieven verschijnen voortaan op vlaamsekunstcollectie.be. Vragen over deze website? Neem contact op via info@vlaamsekunstcollectie.be.

Lezing 'Sculptuurontwerp in Rogier van der Weydens atelier'

Ook dit jaar organiseert het Vlaams onderzoekscentrum voor de kunst in de Bourgondische Nederlanden een reeks najaarslezingen. Vier sprekers zullen vertellen over het het thema beeldhouwwerken.

Sculptuurontwerp in Rogier van der Weydens atelier

Deze lezing behandelt de relatie tussen 15e-eeuwse sculptuur en de innovatieve beeldtaal van Rogier van der Weyden (1399/1400 - 1464). Ondanks dat er al veel gepubliceerd is over dit onderwerp, valt het op dat deze relatie voornamelijk geïllustreerd wordt met voorbeelden van sculptuur daterend na de dood van de meester, dus slechts getuigend van de zogenoemde invloed van Van der Weydens schilderkunst op latere sculptuur. Er is tot nu toe weinig aandacht besteed aan de directe en actieve bijdrage van Van der Weyden aan sculptuur van zijn tijd. Documenten die zijn activiteit as ontwerper van sculptuur bevestigen zijn zeldzaam, maar verschillende van zijn ateliertekeningen bevestigen echter wel dat dit een belangrijk onderdeel van zijn carrière was. Vermits de meerderheid van deze tekeningen zijn bestudeerd door specialisten in schilderkunst is er weinig aandacht besteed aan de relaties met beeldhouwwerken. In deze lezing zullen verschillende tekeningen in relatie worden gebracht met bestaande sculpturen waarvoor de ontwerpen specifiek gemaakt blijken te zijn. Een nieuwe blik op dit materiaal, vanuit een sculpturale invalshoek, brengt nieuwe inzichten in de atelierpraktijk van Van der Weyden en de uitwisseling tussen schilders en beeldhouwers.

Lezing door Dr. Bart Fransen (Coördinator Studiecentrum Vlaamse Primitieven, Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK))

Praktisch:

Wanneer: 13 november 2014 15u
Waar: Vriendenzaal Musea Brugge, Dijver 12, 8000 Brugge

Prijs: gratis

(Nieuwsbericht 7 november 2014)