Deze gearchiveerde website ‘De Vlaamse primitieven' wordt tijdelijk niet meer geactualiseerd. Bepaalde functionaliteiten (vb. gericht zoeken in de collectie) zijn hierdoor mogelijk niet meer beschikbaar. Nieuwsupdates over de Vlaamse primitieven verschijnen voortaan op vlaamsekunstcollectie.be. Vragen over deze website? Neem contact op via info@vlaamsekunstcollectie.be.

Man met Romeinse munt

Kunstenaar: 
Hans Memling
Materiaal: 
paneel
Afmetingen: 
23 cm x 31 cm
Inventarisnummer: 
5
Museum:
Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen
Categorie:
Categorie A: Vlaamse primitieven
Subcategory:
15e eeuw Portretten
Trefwoord:
Portretten

Deze man van middelbare leeftijd is in driekwart naar rechts afgebeeld. Hij draagt een zwart gewaad, dat aan de hals met een veter is dichtgestrikt. Dit komt overeen met de Italiaanse mode van de vijftiende eeuw. De man kijkt de toeschouwer aan, maar hij heeft een dromerige blik en is in zichzelf gekeerd. Hij houdt een sestertius in de hand, een Romeinse munt geslagen door keizer Nero. Onderaan in het midden kan men twee laurierbladeren onderscheiden.
De achtergrond toont een uitgewerkt landschap met zwanen, een ruiter en een palmboom. In de lucht ziet men links een ooievaar en rechts een zwerm vogels. Memling is de eerste kunstenaar ten noorden van de Alpen die een portret situeert tegen een landschap.
Wie de geportretteerde is, kan niet met zekerheid gezegd worden. Misschien is het een snijder van munten en medailles of een verzamelaar. Vermoedelijk is hij van Italiaanse afkomst. De Romeinse munt, de laurierbladeren en de palmboom verwijzen waarschijnlijk naar zijn naam of emblemen.