Publicatie catalogus Early Netherlandish Painting in Budapest

Early Netherlandish Painting in Budapest I

Het Vlaams onderzoekscentrum voor de kunst in de Bourgondische Nederlanden in Brugge meldt trots de publicatie van Susan Urbachs catalogus 'Early Netherlandish Painting in Budapest' (2 volumes), waarin de collectie van het Szépművészeti Múzeum behandeld wordt.

Doctor Urbach is al sinds de jaren 1960 conservator van de collecties Vroegduitse en Vlaamse schilderkunst in het Szépművészeti Múzeum. Ook na haar pensioen bleef ze zich verbonden voelen met de collectie en stelde ze 48 knappe catalogusnotities op. Schilderijen van onder anderen Petrus Christus, Hans Memling, Cornelisz Engelbrechts, Barend van Orley en Michel Sittow passeren de revue. Deze uitzonderlijke catalogus is het resultaat van toegewijd kunsthistorisch onderzoek. Urbach reikt nieuwe inzichten aan op het vlak van herkomst, iconografie en toeschrijving. Ze werd hierbij geholpen door András Fáy, die het systematische technisch onderzoek en de documentatie op zich nam, alsook door Ágota Varga.

Deze rijk geïllustreerde catalogus bestaat uit twee volumes. De boeken verschijnen binnen de prestigieuze reeks van het Vlaams onderzoekscentrum ‘Distinguished Contributions to the Study of the Arts in the Burgundian Netherlands' (redacteuren van de serie zijn Susie Nash en Till-Holger Borchert) en zijn uitgegeven bij Harvey Miller Publishers in Londen en Turnhout.

Fondsen voor de publicatie zijn afkomstig van private schenkers, het Hungarian Scientific Research Fund, het Léon Courtin-Marcelle Bouché Fund van de Koning Boudewijnstichting en het Vlaams onderzoekscentrum voor de kunst in de Bourgondische Nederlanden.

Susan Urbach, Early Netherlandish Painting in Budapest I & II  
ISBN: 978-1-909400-09-2
ISBN: 978-1-909400-29-0
Bestel de boeken bij Brepols Uitgevers: volume I, volume II.

(Nieuwsbericht 27 november 2015)