Nieuwe publicatie ‘The Art of Law’ over artistieke representaties en iconografie van recht en rechtvaardigheid

Van 16 tot en met 18 januari 2017 vond in het Groeningemuseum het congres 'The Art of Law: Artistic representations and iconography of law and justice in context from the Middle Ages to the first World War' plaats naar aanleiding van de tentoonstelling 'De kunst van het recht. Drie eeuwen gerechtigheid in beeld'.

De publicatie van geselecteerde bijdragen aan dit congres is nu uitgegeven door Springer in de reeks Ius Gentium: Comparative Perspectives on Law and Justiceonder redactie van Stefan Huygebaert, Georges Martyn, Vanessa Paumen, Eric Bousmar en Xavier Rousseaux. De bijdragen werden geschreven door historici, rechtshistorici en kunsthistorici, met een focus op historische rechtsiconografie.

Op welke manier werden recht en rechtvaardigheid gerepresenteerd in kunst vanaf de late middeleeuwen? Zowel rechtszalen als kerken werden gedecoreerd met kunstwerken die verhalen en inspirerende voorbeelden van rechtvaardigheid weergaven. De religieuze invloed die sterk aanwezig was in de vroegere kunstwerken, maakte geleidelijk aan plaats voor andere, nieuwe symbolen en allegorieën, waaronder Vrouwe Justitia. Doorheen de eeuwen werd kunst gebruikt voor het legitimeren van oordelen en rechtspraak, maar ook als uitdrukking van kritiek op rechters en het rechtssysteem.

Het boek illustreert en contextualiseert de verschillende interacties tussen recht en rechtvaardigheid enerzijds en de representaties ervan in schilderijen, sculpturen, tekeningen, wandtapijten, prenten en boeken anderzijds.

Meer informatie
visitbruges.be/nieuwe-publicatie
springer.com

(nieuwsbericht 16 november 2018)