Nieuwe hoofdconservator Hospitaalmuseum Brugge

Ruud Priem (1969, Nederland) is de nieuwe hoofdconservator van het Hospitaalmuseum in Brugge. Vanaf 1 september zal Priem het Hospitaalmuseum leiden.

Priem studeerde kunstgeschiedenis aan de universiteiten van Padova en Utrecht. Hij werkte aan de Onderzoekschool Kunstgeschiedenis in Utrecht, het J. Paul Getty Museum in Los Angeles en was te gast als curator in het Rijksmuseum in Amsterdam. Tussen 2001 en 2010 was Priem verantwoordelijk voor een reeks expo's rond de zeventiende-eeuwse collectie van het Rijksmuseum. De expo's waren te zien in verschillende musea wereldwijd en hadden een bereik van 1,7 miljoen bezoekers. Van 2011 tot 2014 werkte Priem als directeur en hoofdconservator van het Museum Catharijneconvent in Utrecht, en was hij een onafhankelijk 'museum professional'. Hij is bestuurslid van de Vereniging Rembrandt en voorzitter van twee adviescomités van het Mondriaan Fonds.

Het Hospitaalmuseum bestaat uit twee historische hospitalen - het Sint-Janshospitaal en Onze-Lieve-Vrouw-Ter-Potterie - en is onderdeel van Musea Brugge. Gezichtsbepalend voor de collectie van het Sint-Janshospitaal is het unieke ensemble van zes topwerken van Hans Memling. Vier ervan werden door de kloostergemeenschap besteld en bevinden zich nog steeds in situ, wat uitzonderlijk is.

Musea Brugge is de overkoepelende organisatie van 15 museumlocaties verspreid over de stad. Musea Brugge is ook verantwoordelijk voor Raakvlak (de intergemeentelijke dienst archeologie Brugge en Ommeland), de Brugse Erfgoedcel en het Vlaams Onderzoekscentrum voor de Kunst in de Bourgondische Nederlanden.

Meer info

(Nieuwsbericht 18 juni 2015)