Deze gearchiveerde website ‘De Vlaamse primitieven' wordt tijdelijk niet meer geactualiseerd. Bepaalde functionaliteiten (vb. gericht zoeken in de collectie) zijn hierdoor mogelijk niet meer beschikbaar. Nieuwsupdates over de Vlaamse primitieven verschijnen voortaan op vlaamsekunstcollectie.be. Vragen over deze website? Neem contact op via info@vlaamsekunstcollectie.be.

Legende van de heilige Ursula van Keulen

Kunstenaar: 
Meester van de (Brugse) Legende van de H. Ursula
Datering: 
1482
Materiaal: 
olieverf op paneel
Afmetingen: 
120 cm x 155.5 cm
Inventarisnummer: 
0000.GRO1542.I-1545.I
Museum:
Groeningemuseum Brugge
Categorie:
Categorie A: Vlaamse primitieven
Subcategory:
15e eeuw Heiligen
Trefwoord:
Religieuze voorstellingen
Formaat:
Veelluiken

Deze twee schilderijen vormen de luiken van een altaarstuk dat gewijd was aan de heilige Ursula en de 11.000 maagden. Het middenpaneel, dat vermoedelijk Ursula met de maagden onder haar mantel heeft getoond, is verloren gegaan. Op de binnenzijde van de luiken is met grote nauwkeurigheid het levensverhaal van Ursula volgens de Legenda Aurea afgebeeld. Van links naar rechts zien we op de bovenste rij eerst haar uithuwelijking en dan haar bedevaart naar Rome. Op de onderste rij is zichtbaar hoe zij en haar 11.000 maagden bij terugkomst in Keulen door de Hunnen worden vermoord. Deze zijde van de luiken worden bekroond door de personificaties van kerk links en de synagoge rechts. Op de buitenzijde van de luiken zijn de evangelisten en de kerkvaders in grisaille afgebeeld. Bovenaan zien we de annunciatie.
De meester van de (Brugse) Legende van de heilige Ursula was een zeer productieve, maar helaas anoniem gebleven meester die aan het einde van de vijftiende eeuw in Brugge actief was. De noodnaam is ontleend aan dit schilderij in het Groeningemuseum.