Deze gearchiveerde website ‘De Vlaamse primitieven' wordt tijdelijk niet meer geactualiseerd. Bepaalde functionaliteiten (vb. gericht zoeken in de collectie) zijn hierdoor mogelijk niet meer beschikbaar. Nieuwsupdates over de Vlaamse primitieven verschijnen voortaan op vlaamsekunstcollectie.be. Vragen over deze website? Neem contact op via info@vlaamsekunstcollectie.be.

Feestmaal

Kunstenaar: 
Antonius Claeissens
Biografie: 

Brugge 1536 - Brugge 1613

Datering: 
1574
Materiaal: 
olieverf op paneel
Afmetingen: 
155 cm x 130 cm
Inventarisnummer: 
0000.GRO0023.I
Museum:
Groeningemuseum Brugge
Categorie:
Categorie B: Zuidelijke Nederlanden
Subcategory:
16e eeuw Brugse schilderkunst
Trefwoord:
Religieuze voorstellingen

Rondom de tafel zitten tien mannen in Oosterse kledij. Twee mannen in pseudo-Romeinse borstkuras brengen kannen wijn aan. In een afzonderlijk en verder gelegen gebouw rechts, zitten vijf vrouwen eveneens aan de feesttafel. Er is net een boodschapper bij hen aangekomen. Rechts komen twee mannen opgewonden aangelopen. De hele scène is geïnspireerd op een verhaal uit het bijbelboek Ester. De Perzische koning Ahasveros en zijn mooie echtgenote Wasti organiseerden een groot feest, hij voor de mannen, zij voor de vrouwen. Toen Wasti weigerde bij de dronken koning te komen werd ze door hem verstoten.
De mannen rond de tafel hebben duidelijk een portretkarakter. Twee van hen zijn met de naam in een opschrift aangeduid. Links boven zit Jan de Schietere. Het opschrift op de zuilbasis naast hem vermeldt ook zijn leeftijd, 39 jaar. De zwaar bebaarde man met de rug naar de toeschouwer is Filips van Belle. De tekst op de rand van het neerhangende gedeelte van zijn muts vermeldt zelfs zijn afkomst en functie: klerk bij de magistraat en de thesaurie van Brugge, afkomstig van Dendermonde.
De voorstelling combineert een bijbels verhaal met een eigentijds Brugs gegeven.
Het schilderij draagt onderaan op de oorspronkelijke lijst de datum 1574 met het wapenschild van Brugge en op de twee hoeken de Brugse gekroonde b, die ook de gesp van een der stadsdienaren siert. Het tinnen vaatwerk is op buik of deksel versierd met het stadswapen van Brugge.