Doopsel van Christus

Kunstenaar: 
Gerard David
Biografie: 

Oudewater 1450 - Brugge 1523

Datering: 
1502 - 1508
Materiaal: 
olieverf op paneel
Afmetingen: 
182 cm x 132.2 cm
Inventarisnummer: 
0000.GRO0035.I-0039.I
Museum:
Groeningemuseum Brugge
Categorie:
Categorie A: Vlaamse primitieven
Subcategory:
16e eeuw Brugse schilderkunst Christussen Heiligen Portretten
Trefwoord:
Religieuze voorstellingen
Formaat:
Drieluiken

In een prachtig landschap dat over de drie panelen doorloopt, is het doopsel van Christus door Johannes voorgesteld. Jezus staat in de Jordaan met pal boven hem de Heilige Geest in de gedaante van een duif, en nog hoger God de Vader in de hemel. De engel die het kleed van Christus vasthoudt, draagt een rijkelijk geborduurd gewaad dat bisschoppen droegen bij het toedienen van de sacramenten van doopsel en huwelijk.
Op de achtergrond spelen zich andere gebeurtenissen uit het leven van Johannes af: links zijn prediking en rechts het moment waarop hij Jezus aan de omstanders presenteert met de woorden 'Daar is het lam van God'. Het landschap is zeer verfijnd uitgewerkt met aandacht voor de weergave van zuiverende planten die verwijzen naar het reinigende aspect van het doopsel.
De triptiek werd rond 1502 besteld door Jan de Trompes, die is afgebeeld op het linkerluik, samen met zijn zoon en zijn beschermheilige, Johannes de Evangelist. Jans eerste vrouw, Elisabeth van der Meersch, staat samen met haar beschermheilige Elisabeth van Hongarije en haar vier dochters op het rechterluik. Het gesloten drieluik toont de heilige Maria Magdalena die Jans tweede echtgenote, Magdalena Cordier, voorstelt aan Maria en het Kind.