De Vlaamse primitieven: een stralend hoogtepunt in de kunstgeschiedenis

De schilderkunst van de 15e en de vroege 16e eeuw in de Zuidelijke Nederlanden is een stralend hoogtepunt in de kunstgeschiedenis. Gemeenzaam wordt naar deze schilders gerefereerd als Vlaamse primitieven. Het is een artistieke bloeiperiode die gekenmerkt wordt door een ver doorgedreven verfijning van de olieverftechniek en door de ijver om de zichtbare wereld op een zo gedetailleerd mogelijke wijze weer te geven. Ook in de religieuze beeldtaal of iconografie wordt dit realisme toegepast. Daarenboven benadrukken de Vlaamse primitieven een ongeziene religieuze expressiviteit die een nieuwe traditie in de schilderkunst teweegbrengt. De opdrachten kwamen niet alleen van de verschillende hoven en de kerkelijke instellingen, maar ook van de steden en de burgerij. De schilder kreeg, voor het eerst, een zeer prominente plaats in de maatschappij. Door de contacten tussen Vlaanderen, Noord-Italië en andere regio's op het oude continent, beïnvloedde deze typisch Vlaamse schilderkunst heel Europa.

Voor deze website moesten onvermijdelijk keuzes gemaakt worden. Welke kunstenaars uit de Vlaamse collecties kunnen wel, en welke niet als Vlaams primitief gecatalogeerd worden? Om die reden proberen we de term Vlaamse primitieven te definiëren en de kunstenaars uit deze periode en uit onze collecties te catalogeren. Benieuwd hoe we te werk zijn gegaan?  Lees verder op deze pagina.

Nieuws & Activiteiten

rss
De Vlaamse Kunstcollectie meldt u bedroefd het overlijden van prof. dr. em. Bert Cardon (1946-2015). Cardon overleed...
27 maart 2015
Van 24 maart tot 28 juni organiseert het Museo del Prado in Madrid een opmerkelijke tentoonstelling rond Rogier van der...
06 maart 2015

Dit online museum is een initiatief van de Vlaamse Kunst Collectie en maakt integraal deel uit van de VKC koepelsite

Vlaamse Kunstcollectie op Facebook Vlaamse Kunstcollectie op Twitter
Vlaamse Gemeenschap
KMSKA
Museum voor Schone Kunsten Gent
Groeningemuseum Brugge
Sint-Janshospitaal Brugge
Museum Mayer van den Bergh
M Leuven
Sint-Salvatorskathedraal Brugge
Sint-Baafskathedraal Gent
Lukas
Faro
KIK/IRPA
The Flemish Research Centre for the Arts in the Burgundian Netherlands
AnySurfer, Belgisch kwaliteitslabel voor toegankelijke websites