Deze gearchiveerde website ‘De Vlaamse primitieven' wordt tijdelijk niet meer geactualiseerd. Bepaalde functionaliteiten (vb. gericht zoeken in de collectie) zijn hierdoor mogelijk niet meer beschikbaar. Nieuwsupdates over de Vlaamse primitieven verschijnen voortaan op vlaamsekunstcollectie.be. Vragen over deze website? Neem contact op via info@vlaamsekunstcollectie.be.

Till-Holger Borchert en Hubert De Witte nieuw directieduo Musea Brugge

Hubert De Witte (* 1955 Sinaai), de voormalige adjunct-directeur naast Manfred Sellink, is de nieuwe zakelijk directeur van Musea Brugge. Hij is archeoloog van opleiding en begon zijn carrière in Brugge in 1977 met de oprichting van een archeologische dienst. Een van de hoogtepunten (in 1979) was de ontdekking van de grafkelder en het skelet van Maria van Bourgondië. Tot voor kort was hij verantwoordelijk voor Bruggemuseum, het museum over de geschiedenis van Brugge op meerdere locaties verspreid. Naast zijn taak als directeur, zal Hubert De Witte ook verantwoordelijk blijven voor de historische collecties van de stad.

Till-Holger Borchert (*1967 Hamburg) is als artistiek directeur verantwoordelijk voor zowel het artistieke programma als de inhoud van de musea. De collectie Schone Kunsten blijft ook zijn verantwoordelijkheid. Hij trad in 2002 in dienst bij Musea Brugge na zijn curatorschap tijdens ‘Brugge 2002- Culturele Hoofdstad van Europa'. Sinds 2003 is hij conservator van het Groeningemuseum. Hij is ook de oprichter van het Vlaams Onderzoekscentrum voor de Kunst in de Bourgondische Nederlanden. Als gerenommeerd onderzoeker op het gebied van vroeg-Nederlandse schilderkunst, was Till-Holger Borchert curator van enkele veelgeprezen tentoonstellingen in Brugge, onder meer "Jan van Eyck, de Vlaamse Primitieven en het Zuiden" (2002), "Memling en het Portret" (2005), "Fake/Not Fake" (2005) en "Van Eyck tot Dürer" (2010). Hij is curator van de monografische Memlingtentoonstelling in Rome.

Met zowel hun grondige kennis van de Brugse musea en hun geschiedenis, als hun brede ervaring in de nationale en internationale culturele sector zijn ze uitstekend gekwalificeerd om Musea Brugge het komende decennium op een geïnspireerde manier te leiden.

(Nieuwsbericht 19 december 2014)