Deze gearchiveerde website ‘De Vlaamse primitieven' wordt tijdelijk niet meer geactualiseerd. Bepaalde functionaliteiten (vb. gericht zoeken in de collectie) zijn hierdoor mogelijk niet meer beschikbaar. Nieuwsupdates over de Vlaamse primitieven verschijnen voortaan op vlaamsekunstcollectie.be. Vragen over deze website? Neem contact op via info@vlaamsekunstcollectie.be.

Facing van Eyck

Nog tot 14 februari 2021 loopt de tentoonstelling 'Facing van Eyck' in BOZAR. Aan de hand van een videoprojectie op basis van extreem hoge resolutiebeelden, gemaakt door het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK), kan je navigeren door het volledige geschilderde oeuvre van Jan van Eyck. 

In samenwerking met Musea Brugge wordt er ook een video-interview gepresenteerd met Till-Holger Borchert, over de context van het werk van Jan van Eyck en de invloed van de Byzantijnse iconen op de beeldtaal van de Vlaamse Primitieven.

Al in de zestiendede eeuw spraken de grote meesters van de Italiaanse renaissance over het succes van de schilderkunst van de Vlaamse Primitieven. Het staat buiten kijf dat de pionier van deze gedetailleerde penseelvoering Jan Van Eyck was.

De afgelopen zes jaar heeft het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) de schilderijen van Jan van Eyck en zijn atelier gefotografeerd, volgens een gestandaardiseerd protocol voor wetenschappelijke documentatie in hoge resolutie. Dit kaderde in het project VERONA (Van Eyck Research in OpeN Access, 2014-2020). Deze hogeresolutiebeelden zijn voor iedereen beschikbaar op closertovaneyck.kikirpa.be.

Onder curatorschap van Bart Fransen (KIK) wordt dit beeldmateriaal voor 'Facing van Eyck' voor het eerst herwerkt tot een nieuwe bezoekerservaring. Alle twintig aan Jan van Eyck toegeschreven schilderijen, verspreid over collecties in alle hoeken van de wereld, zijn nu voor het eerst in een ruimte virtueel samengebracht. Zoom in op landschappen, architectuur, textiel, menselijke figuren, alledaagse voorwerpen... of navigeer van een leeuwtje op een schilderij uit Wenen naar een gelijkaardig motief op een werk in Antwerpen. De belevenis wordt ook muzikaal kracht bijgezet: de Belgische componist Benjamin Glorieux creëerde speciaal voor de expo een soundscape.

'Facing van Eyck' zet in op een poëtische en een wetenschappelijke ervaring, maar geeft daarnaast ook een bredere context. Till-Holger Borchert - directeur van Musea Brugge en specialist bij uitstek in vijftiende-eeuwse schilderkunst - neemt een duik in de geschiedenis van Van Eyck en plaatst hem in zijn historische, artistieke en religieuze context. Door dieper in te gaan op de receptie en toe-eigening van Byzantijnse modellen in het werk van Van Eyck, verkent de rijk geïllustreerde film de religieuze en artistieke uitwisselingen tussen Oost en West in de vijftiende eeuw.

Meer informatie
bozar.be

Beeld: Macrofotografie van Jan van Eyck's Madonna met kanunnik Joris Van der Paele (detail), 1436, olieverf op paneel, Groeningemuseum Brugge © http://closertovaneyck.kikirpa.be, © KIK-IRPA, Brussels

(nieuwsbericht 1 december 2020)