Deze gearchiveerde website ‘De Vlaamse primitieven' wordt tijdelijk niet meer geactualiseerd. Bepaalde functionaliteiten (vb. gericht zoeken in de collectie) zijn hierdoor mogelijk niet meer beschikbaar. Nieuwsupdates over de Vlaamse primitieven verschijnen voortaan op vlaamsekunstcollectie.be. Vragen over deze website? Neem contact op via info@vlaamsekunstcollectie.be.

Portret van een man

Kunstenaar: 
toegeschreven aan Maarten van Heemskerck
Biografie: 

Heemskerk 1498 - Haarlem 1574

Materiaal: 
paneel
Afmetingen: 
52 cm x 69 cm
Inventarisnummer: 
564
Museum:
Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen
Categorie:
Categorie C: Noordelijke Nederlanden
Subcategory:
16e eeuw Portretten
Trefwoord:
Portretten

De man is ten halven lijve afgebeeld, en kijkt de toeschouwer frontaal aan. Zijn armen rusten op een tafelrand. Zijn gezichtsuitdrukking lijkt ernstig, maar ook vriendelijk.
Het is niet bekend wie dit portret geschilderd heeft, of wie er voorgesteld wordt. De enige aanwijzing vormen de handschoenen die de man in de hand heeft. Begin zestiende eeuw zijn deze nog niet helemaal ingeburgerd, hoewel ze op portretten vaak voorkomen. Ze worden gedragen wanneer men in contact komt met belangrijke mensen. Bij een ontmoeting moet men ze uit beleefdheid uittrekken. De man toont aldus respect en wil zelf ook gerespecteerd worden.
De man is gekleed in een sober pak van zwart laken. Hij draagt een nauwsluitend wambuis en een hoog gesloten kraag. Eronder is een wit hemd met een gefronst hemdboordje zichtbaar. Op het hoofd draagt hij een baret. Waarschijnlijk behoort hij tot de welgestelde burgerij, kwaliteit en degelijkheid zijn erg belangrijk voor hem.