Deze gearchiveerde website ‘De Vlaamse primitieven' wordt tijdelijk niet meer geactualiseerd. Bepaalde functionaliteiten (vb. gericht zoeken in de collectie) zijn hierdoor mogelijk niet meer beschikbaar. Nieuwsupdates over de Vlaamse primitieven verschijnen voortaan op vlaamsekunstcollectie.be. Vragen over deze website? Neem contact op via info@vlaamsekunstcollectie.be.

Madonna omringd door serafijnen en cherubijnen

Kunstenaar: 
Jean Fouquet
Biografie: 

Tours 1420 - Tours 1471

Datering: 
1452
Materiaal: 
hout
Afmetingen: 
104 cm x 112.7 cm x 4 cm
Inventarisnummer: 
132
Museum:
Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen
Categorie:
Categorie D: Buiten de Nederlanden
Subcategory:
15e eeuw Madonna's met kind
Trefwoord:
Religieuze voorstellingen

Dit werk toont de maagd Maria als hemelkoningin met het kind Jezus op haar schoot. Ze zitten op een rijk versierde troon die ondersteund wordt door cherubijnen en serafijnen. Waarschijnlijk is dit het portret van Agnes Sorel, de geliefde van Karel VII. Ze is erg modieus gekleed. Het hoog weggeschoren haar en de mantel van hermelijn duiden op haar voornaamheid. De ingesnoerde taille benadrukt de lichtjes losgewerkte revers waardoor de volle borst zich onthult en het geheel een licht erotische tint krijgt. Het tafereel doet irreëel aan: de melkwitte huid van Maria en Jezus contrasteert met de felrode en blauwe engelen.
Het kunstwerk vormt het rechterluik van de zogenaamde Melundiptiek. De Franse hofschilder Jean Fouquet schilderde deze in opdracht van Etienne Chevalier, thesaurier van de Franse koning en echtgenoot van Catherine Budé. Het werk hing boven haar graftombe in de Notre-Dame van Melun. Het linkerluik (Gemäldegalerie Berlin) toont Etienne Chevalier met zijn patroonheilige Sint-Stefanus.