Deze gearchiveerde website ‘De Vlaamse primitieven' wordt tijdelijk niet meer geactualiseerd. Bepaalde functionaliteiten (vb. gericht zoeken in de collectie) zijn hierdoor mogelijk niet meer beschikbaar. Nieuwsupdates over de Vlaamse primitieven verschijnen voortaan op vlaamsekunstcollectie.be. Vragen over deze website? Neem contact op via info@vlaamsekunstcollectie.be.

De besnijdenis van Christus (links), De geboorte van Christus (midden), De aanbidding door de wijzen (rechts), De mis van de heilige Gregorius (gesloten, links), De transfiguratie (gesloten, rechts)

Kunstenaar: 
Meester van de Wenemaer-triptiek
Biografie: 

Gent 1475 - Gent 1480

Datering: 
1475 - 1480
Materiaal: 
triptiek, olieverf op paneel
Afmetingen: 
68.8 cm x 83.7 cm x 82.7 cm
Inventarisnummer: 
1903-I
Museum:
Museum voor Schone Kunsten Gent
Categorie:
Categorie A: Vlaamse primitieven
Subcategory:
15e eeuw Aanbiddingen Geboortes Heiligen
Trefwoord:
Religieuze voorstellingen
Formaat:
Drieluiken

De Wenemaertriptiek is genoemd naar het Oud-Wenemaergodshuis of – hospitaal, gelegen aan het Veerleplein in Gent. Daar werd het drieluik vroeger bewaard. Het hospitaal werd in 1323 gesticht door Willem Wenemaer, een van de meest invloedrijke patriciërs te Gent, en zijn vrouw Margriet de Brune. Het godshuis moest verzorging en onderdak verschaffen aan arme en behoeftige ouderlingen.Het drieluik toont ons enkele momenten uit de kindsheid van Jezus. Op het middenpaneel zien we De aanbidding door de herders, op het linkerluik De opdracht in de tempel en op het rechterluik De aanbidding door de Wijzen. Door het heldere, decoratieve koloriet en het gebruik van goud herinnert het drieluik aan de Gentse miniaturisten van het einde van de vijftiende eeuw. Opmerkelijk zijn de sierlijke houdingen en de onnatuurlijke verlenging van de figuren.