Deze gearchiveerde website ‘De Vlaamse primitieven' wordt tijdelijk niet meer geactualiseerd. Bepaalde functionaliteiten (vb. gericht zoeken in de collectie) zijn hierdoor mogelijk niet meer beschikbaar. Nieuwsupdates over de Vlaamse primitieven verschijnen voortaan op vlaamsekunstcollectie.be. Vragen over deze website? Neem contact op via info@vlaamsekunstcollectie.be.

Webpublicatie hoogtepunten Museum van de Basiliek van het Heilig Bloed

Graaf Diederik van de Elzas (1128-1168) liet in de 12e eeuw een dubbelkapel op de Burg in Brugge optrekken. Beneden installeerde hij de Sint-Basiliuskapel, erboven kwam de basiliek van het Heilig Bloed. De Sint-Basiliuskapel is het enige romaanse kerkgebouw in West-Vlaanderen dat zo goed als volledig werd bewaard.

Vanaf 1889 bouwt men een conciërgerie en een museum in neo-Brugse stijl naar ontwerp van architect Louis Delacenserie (1838-1909). De collectie van het Heilig Bloed is organisch gegroeid en is bijzonder gevarieerd en bestaat uit schilderijen, beeldhouwwerken, handschriften, edelsmeedwerk, glasramen en kantwerk. Men treft er vroege stukken (15e, 16e en 17e eeuw), maar ook de eeuwen nadien en de 19e-eeuwse neogotiek zijn in de collectie vertegenwoordigd.

Ontdek de hoogtepunten van de collectie van het Museum van de Basiliek van het Heilig Bloed in een nieuwe webpublicatie opgesteld door Dominique Marechal (Conservator Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België in Brussel).

Link

(Nieuwsitem 10 oktober 2014)