Deze gearchiveerde website ‘De Vlaamse primitieven' wordt tijdelijk niet meer geactualiseerd. Bepaalde functionaliteiten (vb. gericht zoeken in de collectie) zijn hierdoor mogelijk niet meer beschikbaar. Nieuwsupdates over de Vlaamse primitieven verschijnen voortaan op vlaamsekunstcollectie.be. Vragen over deze website? Neem contact op via info@vlaamsekunstcollectie.be.

Vlaamse kunstinstellingen en universiteiten lanceren derde internationale Summer Course over Vlaamse kunst

Verschillende Vlaamse onderzoeksinstellingen, universiteiten en kunstmusea organiseren in de zomer van 2017 gezamenlijk de derde Summer Course for the Study of the Arts in Flanders. Na het succes van de twee edities, waarin Jan van Eyck en Peter Paul Rubens centraal stonden, ligt nu de focus op laatmiddeleeuwse en vroegrenaissance beeldhouwkunst. De cursus richt zich tot master- en doctoraatsstudenten (kunst)geschiedenis en junior conservators van over de hele wereld.

Het doel van de Summer Course is jaarlijks een selecte, hooggekwalificeerde groep van maximaal 18 jonge binnen- en buitenlandse onderzoekers naar Vlaanderen te halen en een intensief 11-daags programma van lezingen, discussies en bezoeken aan te bieden. Het thema wisselt elk jaar, met telkens een focus op een andere kunsthistorische periode. De Summer Course moet deelnemers een duidelijk inzicht geven in de Vlaamse kunstcollecties uit de bestudeerde periode, in de beschikbare en gepaste onderzoekmethodes, het onderzoeksveld en de noden op onderzoeksvlak. De deelnemers worden na afloop van de cursus ambassadeurs van de Vlaamse kunst.

De derde editie van de Summer Course vindt plaats van 18 juni tot en met 28 juni 2017. Het thema is Medieval and Renaissance Sculpture in the Low Countries. Deze editie wordt gedragen door Museum M - Leuven en de Vlaamse Kunstcollectie. Lezingen en bezoeken vinden plaats in Leuven, Mechelen, Brugge, Antwerpen, Amsterdam, Utrecht, Maastricht, Aken, Luik, Zoutleeuw en Brussel. De voertaal van de Summer Course is Engels.

Kandidaten zijn in het bezit van een masterdiploma. Het diploma werd niet langer dan 10 jaar geleden behaald. Ze zijn gespecialiseerd in laatmiddeleeuwse en vroegrenaissance sculptuur en staan aan het begin van een academische carrière.

Dankzij de steun van de Vlaamse overheid bedraagt het inschrijvingsgeld 900 euro. Inbegrepen in die prijs is het volledige programma, 10 overnachtingen in een eenpersoonskamer, het transport tijdens de Summer Course, toegangstickets, 2 recepties, 5 lunches en 5 diners. Het transport naar België is niet inbegrepen in de prijs.

Voor studenten voor wie het inschrijvingsgeld financieel moeilijk haalbaar is, maakten de organisatoren in samenwerking met de Vlaamse overheid geld vrij voor 2 beurzen. In plaats van 900 euro betaalt men 450 euro. Kandidaten moeten naast hun curriculum en motivatiebrief het aanvraagformulier mailen.

Sollicitatietermijn: Tot 30 november 2016 kunnen kandidaten hun CV, motivatiebrief, aanbevelingsbrief van een personeelslid van de faculteit of museale instelling en (indien u een beurs aanvraagt) aanvraagformulier mailen naar: Matthias.Depoorter@vlaamsekunstcollectie.be. Eind december 2016 worden alle sollicitanten op de hoogte gebracht.

De Summer Course is een initiatief van Museum M - Leuven, het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, het Groeningemuseum Brugge, het Museum voor Schone Kunsten Gent, de Universiteit Gent, de Katholieke Universiteit Leuven, het Vlaams onderzoekscentrum voor de kunst in de Bourgondische Nederlanden, het Rubenianum en de Vlaamse Kunstcollectie. Structurele inhoudelijke partner is het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium.

Website: http://summercourse.eu
Facebook: http://on.fb.me/1VSivk4
Youtube: http://bit.ly/2dRbaHO

(Nieuwsbericht 7 oktober 2016)