Triptiek Meester van de Legende van de Heilige Lucia verkocht

Een particuliere verzamelaar had onlangs een miljoen euro veil voor een triptiek van de Meester van de Legende van de Heilige Lucia

De Triptiek van de Lamentatie van Biskaje werd tussen 1480 en 1490 vervaardigd door de anonieme Meester van de Legende van de Heilige Lucia. Het grote werk (290 x 176 cm) was in het bezit van een familie uit Lekeitio (aan de Golf van Biskaje) en bleef 5 eeuwen lang aanwezig in het Convent van de Dominicanen in Lekeitio en het Museo Arrese de Arte Sacro de Corella. Onlangs werd het verkocht voor de som van een miljoen euro.

De triptiek uit eikenhout werd op het einde van de vijftiende eeuw gemaakt voor Nicolás Ibáñez de Arteita, en was bedoeld als devotiestuk voor zijn privékapel. Nicolás Ibáñez de Arteita is ook zelf op de triptiek voorgesteld.

De Meester van de Legende van de Heilige Lucia was in Brugge actief tussen 1480 en 1500. Werken van de meester zijn over de hele wereld verspreid en bevinden zich onder andere in musea als het Prado, Thyssen-Bornemisza (beide Madrid), Cincinnati Art Museum, Minneapolis Institute of Arts en in de Hermitage in Sint-Petersburg. Ook in Vlaanderen is de anonieme meester aanwezig. Het Groeningemuseum in Brugge is in het bezit van het Retabel van de Heilige Nicolaas en in de Sint-Jacobskerk in Brugge bevindt zich het werk waaraan de meester zijn noodnaam dankt, gewijd aan het leven van de Heilige Lucia.

De recent verkochte triptiek herbergt in het centrale paneel een lamenterende Maria over een dode Christus, vergezeld van Maria van Cleofas, Jozef van Arimatea, Johannes de Evangelist, Maria Magdalena en Nicodemus. Op de achtergrond zien we een stadsgezicht (misschien Brugge?).
De zijluiken herbergen Nicolás Ibáñez de Arteita met zijn patroonheilige de Heilige Domenicus, en de Heilige Franciscus van Assisi met Ibáñez de Arteita, de vrouw van Nicolás.
De buitenzijden van de zijluiken herbergen de heiligen Antonius van Padua en Bernardus van Siena.

Meester van de Legende van de Heilige Lucia, Triptiek van de Lamentatie van Biskaje Meester van de Legende van de Heilige Lucia, Triptiek van de Lamentatie van BiskajeMeester van de Legende van de Heilige Lucia, Triptiek van de Lamentatie van Biskaje