Symposium Illuminare: call for papers

Illuminare - Centre for the Study of Medieval Art (KU Leuven) kwam in 2010 in het bezit van het archief van de Belgische kunsthistoricus en professor Jan Karel Steppe (1918-2009). Steppe werd bekend door zijn onderzoek naar de export van kunst en luxegoederen uit de Nederlanden in de vijftiende en zestiende eeuw naar Spanje. In het voorjaar van 2016 zal zijn documentatiefonds gearchiveerd en geïnventariseerd zijn. Om dit te vieren organiseert Illuminare een internationaal symposium rond het onderzoeksonderwerp van Steppe.

Tijdens het symposium ligt de focus op diverse media, gaande van schilderijen, wandtapijten tot textiel en astrolabia. Er wordt dieper ingegaan op de motors achter dit marktmechanisme, zoals kunstenaars, opdrachtgevers, collectioneurs en handelaars. De veelzijdige artistieke impact van de Nederlanden op het Iberisch schiereiland wordt getackeld aan de hand van culturele, religieuze, politieke en socio-economische perspectieven.

Papers van 20 minuten zijn welkom, van zowel jonge als doorgewinterde onderzoekers die Steppes onderzoeksonderwerp hernemen of uitdiepen. Recente methodologieën en theoretische denkkaders zijn even welkom. De voertaal is het Engels, maar ook papers in het Frans zijn mogelijk. Voorstellen van maximaal 300 woorden en een kort cv kunnen gemaild worden naar drs. Robrecht Janssen (robrecht.janssen@arts.kuleuven.be) en drs. Daan van Heesch (daan.vanheesch@arts.kuleuven.be). De deadline is 1 oktober 2015.

Wetenschappelijk comité:
Barbara Baert (KU Leuven), Krista de Jonge (KU Leuven), Bart Fransen (KIK-IRPA, Brussel), Robrecht Janssen (KU Leuven / KIK-IRPA, Brussel), Maximiliaan Martens (UGent), Werner Thomas (KU Leuven), Paul Vandenbroeck (Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, Antwerpen / KU Leuven), Jan Van der Stock (KU Leuven), Daan van Heesch (KU Leuven), Koenraad Van Cleempoel (Universiteit Hasselt) Annelies Vogels (KU Leuven), Lieve Watteeuw (KU Leuven)

Symposium 'Netherlandish Art and Luxury Goods in Renaissance Spain. Trade, Patronage and Consumption'
4 tot 6 februari 2016
KU Leuven

Call for papers PDF 

(Nieuwsbericht 25 augustus 2015)