Deze gearchiveerde website ‘De Vlaamse primitieven' wordt tijdelijk niet meer geactualiseerd. Bepaalde functionaliteiten (vb. gericht zoeken in de collectie) zijn hierdoor mogelijk niet meer beschikbaar. Nieuwsupdates over de Vlaamse primitieven verschijnen voortaan op vlaamsekunstcollectie.be. Vragen over deze website? Neem contact op via info@vlaamsekunstcollectie.be.

Studiedag Vergeten Meesters. Pieter Pourbus en de Brugse schilderkunst van 1525 tot 1625

Met de tentoonstelling Pieter Pourbus en de vergeten meesters (Groeningemuseum, Brugge, 12 oktober - 21 januari 2018) staat de Brugse schilderkunst van de 16de eeuw vol in de schijnwerpers. Voor de Brugse kunst was dit een prikkelende periode. Getalenteerde schilders als Pieter Pourbus, Marcus Gerards en de familie Claeissens wisten artistieke traditie en vernieuwing op een eigenzinnige manier te verzoenen. Maar ze ontwikkelden eveneens dynamische strategieën om een antwoord te bieden op de slabakkende conjunctuur. Niettemin werden deze meesters al te vaak ‘vergeten'. In de kunsthistorische literatuur eisen de topwerken van de Vlaamse primitieven nu eenmaal de meeste aandacht op. Steunend op fundamenteel nieuw onderzoek legt de tentoonstelling nu ook de onverwachte diversiteit en creativiteit van de Brugse kunstproductie uit de 16de eeuw bloot. In de expositie worden talrijke nieuwe werken gepresenteerd en worden de oeuvres van vergeten schilders gereconstrueerd. Daarnaast komen nieuwe inzichten in het leven en werk van meer bekende kunstenaars ruimschoots aan bod. 

Tijdens de studiedag op 11 december (Groeningemuseum, Brugge) wordt ingezoomd op de resultaten van het nieuwe onderzoek naar de Brugse schilderkunst van de 16de eeuw. Nieuwe antwoorden leiden echter onvermijdelijk tot nieuwe vragen. Er wordt dan ook ingegaan op de vragen die onbeantwoord bleven in de expositie en de catalogus.

Meer info

(Nieuwsbericht 21 november 2017)