Sollicitatietermijn Summer Course verlengd

De sollicitatietermijn voor de Summer Course for the Study of the Arts in Flanders is verlengd tot 17 november 2014. Tot die tijd kunnen studenten van MA- of PhD-niveau solliciteren voor deze intensieve 10-daagse cursus en een aanvraag indienen voor een beurs. De organisatie wil zo meer studenten de kans geven te solliciteren.

De Summer Course for the Study of the Arts in Flanders streeft ernaar jaarlijks een selecte, hooggekwalificeerde groep van maximaal 18 jonge binnen- en buitenlandse onderzoekers naar Vlaanderen te halen en een intensief 10-daags programma van lezingen, discussies, en bezoeken (rond een specifiek thema van de Vlaamse kunst) aan te bieden. Het thema zal elk jaar wisselen, met telkens een focus op een andere kunsthistorische periode. Via de Summer Course krijgen deelnemers een duidelijk inzicht in de Vlaamse kunstcollecties uit de bestudeerde periode, in de beschikbare en gepaste onderzoekmethodes, het onderzoeksveld en de noden op onderzoeksvlak. Deelnemers worden aangemoedigd om actief bij te dragen tot de discussie die op elke lezing volgt.

De eerste editie van de Summer Course zal plaatsvinden van 21 juni tot en met 1 juli 2015. Het thema is The age of van Eyck in context. Inhoudelijk wordt deze editie van de Summer Course door het Groeningemuseum in Brugge en het Vlaams onderzoekscentrum voor de kunst in de Bourgondische Nederlanden gedragen. De activiteiten zullen afwisselend in Brugge, Gent en Brussel plaatsvinden. De voertaal van de Summer Course is Engels.

Inschrijvingsgeld en beurzen

Met de steun van de Vlaamse overheid bedraagt het inschrijvingsgeld voor de Summer Course 900 euro per persoon. In de inschrijving zijn overnachtingen, de meeste maaltijden en al het vervoer binnen het programma inbegrepen. Voor studenten voor wie het inschrijvingsgeld financieel moeilijk haalbaar is, maakten de organisatoren van de Summer Course in samenwerking met de Vlaamse overheid geld voor 2 beurzen vrij. Idealiter worden de beurzen uitgereikt aan één Europese en één niet-Europese deelnemer. In plaats van 900 euro betaalt men 450 euro.

Dankzij de genereuze steun van het History of Art Grants Program van de Samuel H. Kress Foundation kunnen 2 studenten uit de VS een beurs krijgen die zowel de inschrijving als het vliegtuigticket van en naar de VS dekt. Kandidaten moeten naast hun curriculum en motivatiebrief een document met hun financiële situatie en een aanbevelingsbrief mailen. Kandidaten zullen in december op de hoogte gebracht worden.

Solliciteren

Kandidaten staan aan het begin van een academische carrière, zijn in het bezit van een masterdiploma of zijn doctoraatsstudent, en zijn gespecialiseerd in de 15e-eeuwse kunst uit de Bourgondische Nederlanden. De kandidaten kunnen discussies in het Engels op academisch niveau volgen en voeren. Tot 17 november kunnen kandidaten hun CV, motivatiebrief en (eventuele) beursaanvraag mailen naar: summer.course@brugge.be

Meer informatie

theageofvaneyck-summercourse.be of volg ons op Facebook 

De summer course is een initiatief van de Vlaamse Kunstcollectie vzw, het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, het Groeningemuseum Brugge, de Universiteit Gent, de Katholieke Universiteit Leuven, het Rubenianum, het Vlaams onderzoekscentrum voor de kunst in de Bourgondische Nederlanden en het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK/IRPA) (content partner).

(Nieuwsbericht 20 oktober 2014)