Programma en 4 beurzen Summer Course

Vlaamse onderzoeksinstellingen, universiteiten en kunstmusea organiseren in 2015 de eerste Summer course for the study of the arts in Flanders. Vandaag maken zij het programma bekend. Er worden ook 4 beurzen uitgereikt.

Het doel van dit project is jaarlijks een selecte, hooggekwalificeerde groep van maximaal achttien jonge binnen- en buitenlandse onderzoekers naar Vlaanderen halen. De cursus richt zich op doctoraatsstudenten kunstgeschiedenis van over de hele wereld. Zij krijgen een intensief tiendaags programma gevuld met lezingen, discussies, en bezoeken. Elk jaar zal het thema wisselen, met telkens een focus op een andere kunsthistorische periode. In deze eerste editie staan Jan van Eyck en zijn artistieke context centraal.

De Vlaamse overheid kende een projectsubsidie aan de Summer Course toe. Door die genereuze financiële steun kon het inschrijvingsgeld vastgelegd worden op 900 euro per persoon. In de inschrijving zijn inbegrepen: het volledige 10-daagse programma, 10 overnachtingen in een eenpersoonskamer in hotels in Brugge, Gent en Brussel, het transport tijdens de Summer Course, toegangstickets, 2 recepties, 5 lunches en 5 diners. Het transport van en naar België, 4 lunches en 4 diners worden niet gedekt door het inschrijvingsgeld.

Voor studenten voor wie het inschrijvingsgeld financieel moeilijk haalbaar is, maakten de organisatoren van de Summer Course in samenwerking met de Vlaamse overheid geld voor 2 beurzen vrij. Idealiter worden de beurzen uitgereikt aan één Europese en één niet-Europese deelnemer. In plaats van 900 euro betaalt men 450 euro.

Dankzij de genereuze steun van het History of Art Grants Program van de Samuel H. Kress Foundation kunnen 2 studenten uit de VS een beurs krijgen die zowel de inschrijving als het vliegtuigticket van en naar de VS dekt. Kandidaten moeten naast hun curriculum en motivatiebrief een document met hun financiële situatie en een aanbevelingsbrief mailen. Kandidaten zullen begin december op de hoogte gebracht worden.

De eerste editie van de summer course vindt plaats van 21 juni tot en met 1 juli 2015. Musea Brugge en het Vlaams onderzoekscentrum voor de kunst in de Bourgondische Nederlanden staan in voor de invulling. De activiteiten zullen afwisselend in Brugge, Gent en Brussel plaatsvinden. De voertaal is Engels.

Praktische info:

  • Kandidaten moeten een masterdiploma hebben of doctoraatstudent zijn. Ze zijn gespecialiseerd in de 15e-eeuwse kunst uit de Bourgondische Nederlanden. Ze kunnen tot 20 oktober 2014 hun curriculum en motivatiebrief mailen naar: summer.course@brugge.be
  • Periode 1ste editie: 21 juni > 1 juli '15
  • Summer Course is een initiatief van de Vlaamse Kunstcollectie vzw, het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, het Groeningemuseum Brugge, de Universiteit Gent, de Katholieke Universiteit Leuven, het Rubenianum, het Vlaams onderzoekscentrum voor de kunst in de Bourgondische Nederlanden en het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK/IRPA) (content partner)
  • Contact: Summer.course@brugge.be
  • Facebook
  • Programma: