Deze gearchiveerde website ‘De Vlaamse primitieven' wordt tijdelijk niet meer geactualiseerd. Bepaalde functionaliteiten (vb. gericht zoeken in de collectie) zijn hierdoor mogelijk niet meer beschikbaar. Nieuwsupdates over de Vlaamse primitieven verschijnen voortaan op vlaamsekunstcollectie.be. Vragen over deze website? Neem contact op via info@vlaamsekunstcollectie.be.

Onderzoek naar Madonna omringd door serafijnen en cherubijnen in J. Paul Getty Museum

Het topstuk Madonna omringd door serafijnen en cherubijnen (1454-1456) van Jean Fouquet uit de collectie van het KMSKA was de blikvanger van de tentoonstelling The Renaissance Nude in het J. Paul Getty Museum. Vanaf 5 februari tot en met 22 september 2019 blijft het schilderij in het J. Paul Getty Museum te zien op een prominente plaats in de vaste opstelling ‘kunst voor 1700’ .

Van 28 januari tot en met 1 februari 2019 vond er in de conservatiestudio van het J. Paul Getty Museum in Los Angeles een diepgaand onderzoek plaats naar het schilderij. Getty-conservators en -wetenschappers voerden het onderzoek samen uit met Gwen Borms, hoofd van het KMSKA-restauratieatelier. 

Met deze studie willen de onderzoekers antwoorden vinden op kunsthistorische en materiaaltechnische vragen. Wat is de positie van de Madonna, staat ze recht of zit ze neer? Welke techniek gebruikte Fouquet voor het marmereffect? Met welke materialen werkte hij en hoe bouwde hij het schilderij op?

Lees het verslag van het onderzoek op hetnieuwemuseum.be.