Musea Brugge Research School

Het Vlaams Onderzoekscentrum voor de Kunst in de Bourgondische Nederlanden organiseert een eerste editie van de Museum Research School in 2014-2015. De Research School wil gemotiveerde studenten kunstgeschiedenis diepgaande kennis laten opdoen over de 15e- en 16e-eeuwse kunst uit de collecties van de Musea Brugge en hen laten deel uitmaken van een selecte groep studenten, docenten en curatoren die verbonden zijn aan nationale en internationale universiteiten en instituten.

De Research School richt zich tot studenten op bachelor en master-niveau die een sterke interesse voor de kunst uit de Bourgondische Nederlanden aan de dag leggen en aan het begin staan van een academische of museale carrière. Tweemaal drie opeenvolgende dagen wordt ingezoomd op kunstwerken uit de collecties, waarbij verschillende onderzoeksmethodologieën worden gepresenteerd die het begrip en de interpretatie van kunst en context verhogen. De Research School bestaat uit workshops en lezingen met thema's als historiografie, methodologie, technische kunstgeschiedenis en discussiemomenten.

De Research School vindt plaats in Brugge en wordt in twee sessies onderverdeeld: van 22 tot en met 24 november 2014 en van 14 tot en met 16 februari 2015. In het eerst deel wordt onderzoek gedaan en zijn er discussies. Tijdens de tweede sessie worden de bijdragen van de studenten geëvalueerd en bediscussieerd in het bijzijn van de docenten.

De deelname is gratis, maar studenten staan zelf in voor hun reisonkosten en overnachting. Drie lunches en 2 diners worden aangeboden. Er zijn 15 plaatsen. Enige voorwaarde is een actieve beheersing van het Engels.

Meer informatie kunt u vinden op de Facebook-pagina van de Research School. Geïnteresseerden sturen een motivatiebrief en CV (in het Engels) naar museabruggeresearchschool@brugge.be. De deadline is 31 mei 2014. Tegen 30 juni krijgt men een seintje.

De Musea Brugge Research School is een initiatief van het Vlaams Onderzoekscentrum voor de Kunst in de Bourgondische Nederlanden, het Groeningemuseum en het Hospitaalmuseum. Deze instituten krijgen steun van de Vlaamse Overheid.

De Kerntaken van het Vlaamse Onderzoekscentrum bestaan uit het initiëren, faciliteren, stimuleren en profileren van onderzoek naar de kunst uit de Bourgondische Nederlanden.

(Nieuwsbericht 18 april 2014)