Meesterwerk Groeningemuseum schittert in documentaire National Geographic

National Geographic Channel is wereldbekend om zijn documentaires over natuur en wetenschap. Voor het eerst in de geschiedenis van de zender is een Vlaamse reeks van vijf wetenschappelijke documentaires gemaakt. In de reeks Behind the Science neemt men de kijker mee achter de schermen van het wetenschappelijk onderzoek aan de Universiteit Antwerpen. Op 21 maart gaat men van start met de documentaire Verborgen meesterwerken waarin men Hans Memlings Moreeltriptiek (Groeningemuseum Brugge) onder de loep neemt.

In Verborgen meesterwerken ontdekt de kijker welke geheimen onder de verflagen van meesterwerken verborgen zitten. Het onderzoeksteam van professor Koen Janssens van de Universiteit Antwerpen, het zogenaamde Antwerp X-ray imaging and instrumentation laboratory (AXiL), presenteert in deze documentaire een aantal uitzonderlijke onderzoeksresultaten. In 2007 slaagden wetenschappers van de Universiteit Antwerpen en de Technische Universiteit Delft erin een scantechniek te ontwikkelen waarmee verborgen schilderijen onder bestaande kunstwerken kunnen worden ontdekt.

Een van de onderzochte werken is Hans Memlings (Ca.1435-1494) Triptiek van de Heilige Christophorus, beter bekend als de Moreeltriptiek. De Moreeltriptiek is een van de eye catchers in de collectie van het Groeningemuseum in Brugge. In 1484 ontving Memling de opdracht van de Brugse kruidenier en politicus Willem Moreel voor een altaarstuk voor zijn familiekapel in de Sint-Jakobskerk in Brugge. Maar liefst zestien van de achttien kinderen van het echtpaar Moreel figureren op de zijluiken van het werk. Ook na de voltooiing werden nog kinderen toegevoegd. Het is meteen een van de vroegste voorbeelden van een groepsportret. In de docu Verborgen meesterwerken ontdekt de kijker wat zich onder de verflagen van de Moreeltriptiek bevindt.

Met Behind the Science hoopt de Universiteit Antwerpen ook jongeren warm te kunnen maken voor een wetenschappelijke studierichting. Alain Verschoren (rector van de Universiteit Antwerpen) zegt: "National Geographic Channel is wellicht het ideale kanaal om aan iedereen te laten zien dat wetenschap uitdagend, boeiend én levensnoodzakelijk is".

Vijf documentaires rond evenveel verschillende thema's moeten mens en wetenschap dichter bij elkaar brengen. Naast Verborgen meesterwerken komen volgende thema's aan bod: Drugsriolen, Tussen de atomen, Hernieuwbare energie en Eco-economie. De Vlaamse zanger en presentator Bart Peeters is de stem van de documentaires. Hij sprak alle teksten van Behind the Science in.

Behind the Science wordt vanaf 21 maart elke donderdag om 20u30 uitgezonden.

Bekijk hier de trailer van de eerste documentaire Verborgen Meesterwerken: http://webh01.uantwerpen.be/behindts/index.php/verborgen_meesterwerken

Meer info: http://www.brugge.be/internet/nl/musea/index.htm
http://www.ua.ac.be/
http://www.nationalgeographic.nl/

(Nieuwsbericht 1 maart 2013)