Meester van de Baroncelli-portretten te gast in het Groeningemuseum

Een van de spectaculairste schilderijen van de Vlaamse primitieven die de voorbije decennia op de prestigieuze kunstbeurs TEFAF in Maastricht te zien was, wordt vanaf deze week in het Groeningemuseum tentoongesteld.

Het paneel betreft een voorstelling van Pinksteren, dat omstreeks 1480/90 door de Meester van de Baroncelli-portretten (een anonieme schilder uit Brugge) werd vervaardigd. Het indrukwekkende paneel werd twee jaar geleden bij Christie's in Londen voor een recordbedrag geveild en vorig jaar door Jean-Luc Baroni naar Maastricht gebracht. Nu wordt het kunstwerk uit een particuliere verzameling in langdurige bruikleen gegeven aan het Groeningemuseum. Het schilderij dat zich tot het begin van de 20e eeuw in de Brugse verzameling Rappart bevond, keert terug naar zijn oorspronkelijk artistiek milieu en wordt nu samen met de topstukken van Hugo van der Goes en Hans Memling aan het publiek getoond.

Het paneel van de Meester van de Baroncelli-Portretten, waarover het Groeningemuseum een monografische dossiertentoonstelling voorbereidt, betekent een aanzienlijke meerwaarde voor de Vlaamse primitieven uit Brugge die momenteel nog versterkt worden door enkele langdurige bruiklenen uit het Mauritshuis in Den Haag en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen.

Naast dit spraakmakende paneel toont het Groeningemuseum ook voor het eerst twee belangrijke 16e-eeuwse bruiklenen uit particulier bezit, waaronder een pas teruggevonden tafereel van de Heilige Hiëronymus van Jan Sanders van Hemessen, en een stichtersportret van de Brugse schilder Adriaen Isenbrandt.

In de kabinetten van het Groeningemuseum zijn ook enkele topstukken uit het Museum van de Edele Confrerie van het Heilig Bloed (momenteel in restauratie) tentoongesteld. Deze mooie aanvulling op de collectie maakt een bezoek aan het Brugse Groeningemuseum voor liefhebbers van de Vlaamse primitieven bijzonder speciaal. Terwijl de bruiklenen uit particulier bezit voor een langere periode in het Groeningemuseum getoond worden, is de schilderijencollectie van de Confrerie slechts tot half april te zien. Dan start de opbouw van de tentoonstelling Fabienne Verdier: hommage aan de Vlaamse meesters.

Meer info: Website

(Nieuwsbericht 28 februari 2013)