Live restauratie Vlaams topstuk van Dieric Bouts in Leuvense Sint-Pieterskerk

In de Sint-Pieterskerk in Leuven kan je van begin mei tot eind juli elke dinsdag en donderdag de restauratie van 'De Marteling van de Heilige Erasmus' live meemaken. 560 jaar geleden maakte de Vlaamse Primitief Dieric Bouts dit werk speciaal voor de Sint-Pieterskerk.

Restauratie topstuk Dieric Bouts © David Somers
Restauratie topstuk Dieric Bouts © David Somers

De eerste stap van de restauratie, het vooronderzoek, is intussen afgelopen. Onderzoekers maakten scans van het paneel om de verschillende verflagen en ondertekeningen in beeld te brengen. Het doek wordt gereinigd, overtollige vernislagen en verkleurde retouches worden vervangen. David Lainé (IPARC) staat in voor de restauratie. 

'De Marteling van de Heilige Erasmus' is het centrale paneel van een drieluik. De zijpanelen, die de heiligen Hiëronymus en Bernardus voorstellen, worden ook gerestaureerd. Op het centrale paneel is te zien hoe beulen Erasmus op een gruwelijke manier om het leven brengen: ze snijden zijn buik open en winden zijn darmen om een windas. Merkwaardig aan het schilderij van Bouts - en dat typeert de schilder ook - is hoe sereen die horror wordt afgebeeld. Er valt geen druppel bloed te bespeuren. Erasmus, de beulen en de rechters lijken onbewogen.

Meer informatie
De restauratie is te bezichtigen op dinsdag en donderdag tussen 10u00 en 16u30 en zal nog tot eind juli duren. Inkom is gratis.
www.mleuven.be/live-restauratie

Lees meer over de Triptiek met de Marteling van de Heilige Erasmus

(nieuwbericht 7 mei 2019)