Lezingen De weg naar Van Eyck. Over de onlangs ontdekte tekening uit het atelier van van Eyck

Een van de grootste ontdekkingen op de tentoonstelling De weg naar Van Eyck, die op dit moment in Museum Boijmans Van Beuningen te zien is, is de tekening met de Kruisiging toegeschreven aan het atelier van Jan van Eyck. De tekening is een belangrijke aanwinst voor de kennis over het oeuvre van van Eyck. De compositie van de tekening staat in nauw verband met het linkerluik van het diptiek van van Eyck in het Metropolitan Museum of Art in New York. De precieze verhouding tussen de nieuwe tekening en het schilderij is echter onduidelijk.

Op 10 februari zal een speciaal symposium worden gewijd aan de tekening. Sprekers uit binnen- en buitenland zullen hun visie op het blad geven. Aan bod komen de toeschrijving, de datering en de relatie met het schilderij in New York, maar ook het recent uitgevoerde materiaal-technische onderzoek.

De sprekers tijdens het symposium zijn:

Dr. Maryan Ainsworth, Conservator Europese schilderkunst, Metropolitan Museum of Art, New York
Dr. Till-Holger Borchert, Hoofdconservator, Groeningemuseum, Musea Brugge, Brugge (Lees hier de tekst van Till-Holger Borchert)
Dr. Stephanie Buck, Conservator tekeningen, Courtauld Gallery, Londen
Prof. dr. Fritz Koreny, Senior onderzoeker, Corpus van Nederlandse en Duitse tekeningen 1350 -1500, Institut für Kunstgeschichte der Universität Wien, Wenen
Dr. Guido Messling, Conservator Duitse schilderkunst, Kunsthistorisches Museum Wien, Wenen, Oostenrijk
Prof. dr. Arie Wallert, Conservator natuurwetenschappelijk onderzoek, Rijksmuseum, Amsterdam en Rijksmuseumleerstoel Atelierpraktijken, Universiteit van Amsterdam

Praktisch:

Wanneer: 10 februari, 13:30-17:00 uur

Waar: Museum Boijmans van Beuningen, Rotterdam

Voertaal: Engels

€ 3,50 (exclusief entree en toeslagen)

Reservatie