Lezing Reflection and remembrance in Jan van Eyck’s Van der Paele Virgin

Douglas Brine (Trinity University, San Antonio, Texas (VSA)) is de tweede spreker tijdens de najaarslezingen van het Vlaams onderzoekscentrum voor de kunst in de Bourgondische Nederlanden. Dit jaar worden vier sprekers uitgenodigd rond het thema 'Memorie & Nagedachtenis'.

Reflection and remembrance in Jan van Eyck's Van der Paele Virgin

Het duurde tot het midden van de twintigste eeuw vooraleer het kleine figuurtje dat gereflecteerd wordt in het harnas van de Heilige Joris, in Jan van Eycks Madonna met kanunnik Joris van der Paele de aandacht trok van kunsthistorici. Sindsdien beschouwen velen het gereflecteerde beeld als een zelfportret van Jan van Eyck.

Douglas Brine herbekijkt de functie en de betekenis van de reflectie in relatie tot de originele standplaats van het schilderij: het schip van de Sint-Donaaskerk in Brugge, dichtbij het graf van kanunnik van der Paele en het altaar waar missen voor zijn zielenheil opgedragen werden. Daarnaast wordt dieper ingegaan op de relatie tussen de reflectie en de beschouwer, samen met de rol van de reflectie in commemoratieve context.

Praktisch:

Wanneer: 7 November 15.00
Waar: Vriendenzaal Musea Brugge, Dijver 12, 8000 Brugge
Prijs: gratis
Meer info: Vlaams Onderzoekscentrum voor de Kunst in de Bourgondische Nederlanden
Opgelet:De voertaal van deze lezing is het Engels.

(Nieuwsbericht 25 oktober 2013)