Lezing: 'Power and Performance: the Bruges Mantelpiece to Charles V'

Ethan Matt Kavaler (Acting Chair en Professor Graduate Department of the History of Art University of Toronto (Canada)) werd uitgenodigd door het Vlaams onderzoekscentrum voor de kunst in de Bourgondische Nederlanden voor een lezing 'Power and Performance: the Bruges Mantelpiece to Charles V'.

Het Vlaams onderzoekscentrum voor de kunst in de Bourgondische Nederlanden, opgericht in 2010 door het Brugse Groeningemuseum, wil het onderzoek naar de kunst van de 15e en 16e eeuw in de Bourgondische Nederlanden bevorderen en de internationale kennis ervan stimuleren.

'Power and Performance: the Bruges Mantelpiece to Charles V'

Op welke manier verhoogden politiek geladen kunstwerken de macht en présence van machthebbers, terwijl ze tegelijkertijd de rechten en privileges van de onderdanen ondersteunden? Waarom en op welke manier waren sculpturen hiervoor beter geschikt dan schilderijen? Professor Ethan Matt Kavaler gebruikt tijdens zijn lezing de gesneden pronkschouw voor Keizer Karel V (Brugse Vrije, Brugge) als typevoorbeeld. Beide conflicterende belangen komen samen in deze monumentale pronkschouw met levensgrote figuren.

Praktisch:

Wanneer: 11 maart 15 u

Waar: Vriendenzaal Musea Brugge, Dijver 12, 8000 Brugge

Prijs: gratis

Meer info: Vlaams Onderzoekscentrum voor de kunst in de Bourgondische Nederlanden
Opgelet: De voertaal van deze lezing is het Engels.

(Nieuwsbericht 28 februari 2014)