Lezing Griet Steyaert over het Lam Gods

Restaurateur Griet Steyaert publiceerde onlangs in the Burlington Magazine een nieuwe hypothese over de oorspronkelijke ophanging van Het Lam Gods. Daarin stelt ze voor dat het meesterwerk er destijds behoorlijk anders zou uitgezien hebben dan wij vandaag gewoon zijn. Ter gelegenheid van de restauratie van het Lam Gods in het MSK komt ze naar Gent, om haar onderzoek en haar hypothese uitgebreid toe te lichten.

Het Lam Gods werd in de loop van de tijd verschillende keren gedemonteerd en delen van de originele constructie, zoals de lijsten van de centrale panelen, zijn verloren gegaan. Er is geen bewijs dat de huidige presentatie van het beroemde veelluik authentiek is. Deze bevat een aantal paradoxen en wetenschappers hebben daarom in de loop van de tijd verschillende alternatieve reconstructies voorgesteld. Tijdens deze lezing brengt Steyaert haar eigen kijk op de oorspronkelijke ophanging van het retabel.

Griet Steyaert is conservator-restaurateur van schilderijen, doctor in de kunstgeschiedenis en gespecialiseerd in de Vlaamse primitieven. Zij is lid van het team van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK), dat de restauratie van het Lam Gods van Hubert en Jan Van Eyck uitvoert. Ze werkt ook in het Groeningemuseum waar ze het Laatste Oordeel van Jheronimus Bosch restaureert.

Wanneer: 16 september, 18u
Waar: Auditorium van het Museum voor Schone Kunsten
Toegang gratis.
Ingang via de Hofbouwlaan 28, 9000 Gent
Reserverene: lieven.van.den.abeele@stad.gent of 09 240 07 37

(Nieuwsbericht 27 augustus 2015)