Lezing door Stephan Kemperdick

Op 25 januari houdt Stephan Kemperdick (conservator Oudnederlandse en Duitse schilderijen, Gemäldegalerie, Staatliche Museen in Berlijn) een lezing in de Vriendenzaal van Musea Brugge.

Jean Fouquet (ca. 1420-ca. 1480) is ongetwijfeld de belangrijkste Franse schilder van de late middeleeuwen en de vroege moderne tijd. Zijn werk wordt gekenmerkt door een unieke mix van elementen uit de Franse traditie, de vroege Italiaanse renaissance en de Oudnederlandse schilderkunst. Het meest opvallend zijn de Italiaanse invloeden, een gevolg van zijn verblijf in Rome rond 1445. Fouquet zou de eerste schilder in Noord-Europa zijn die classicistische architectuur en putti uit de renaissance afbeeldde en die correcte perspectieven gebruikte.

Het is ook al lang duidelijk dat de nieuwigheden in de schilderkunst uit de Bourgondische Nederlanden, de generatie van Jan van Eyck en Rogier van der Weyden, ook Fouquet beïnvloedden. Nog voor hij naar Italië trok leerde hij over deze verworvenheden. Zijn werk wordt gewoonlijk vergeleken met dat van Jan van Eyck. Toch lijkt het erop dat er veel meer, en diepere connecties zijn met de kunst van Rogier van der Weyden. In deze lezing worden de verschillende aspecten van Fouquets beleving van de schilderkunst uit de Bourgondische Nederlanden geanalyseerd.

Lezing France, Flanders, Jean Fouquet
Wanneer: 25 januari 2018, 15u
Waar: Vriendenzaal Musea Brugge, Groeningemuseum, Dijver 12, Brugge
Meer info

(Nieuwsbericht 17 januari 2018)