Heilige Barbara in New York

De expo ‘Unfinished: Thoughts left visible' zal te zien zijn in The Met Breuer, een nieuw filiaal van het Metropolitan Museum of Art, dat vanaf maart opent. Men onderzoekt de vraag wanneer een kunstwerk af is, van de renaissance tot op heden. De term ‘onafgewerkt' wordt in de breedst mogelijke zin bekeken, hieronder vallen onder andere werken die onafgewerkt zijn gebleven, en die een inzicht geven in het creatieproces van de kunstenaar. Maar ook werken die vallen onder het non finito, of intentioneel onafgewerkte schilderijen, worden onder de loep gehouden. Grote namen als Titiaan, Rembrandt, Turner en Cézanne bedienden zich van deze esthetische keuze.

De expo bestaat uit 197 werken, waarvan ongeveer 40 procent afkomstig is uit de collectie van het Metropolitan. Maar ook prestigieuze bruiklenen uit het buitenland zullen aanwezig zijn. Zo komt Heilige Barbara van Nicomedië van de hand van Jan van Eyck (1385/90-1441) uit de collectie van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen naar New York.

Sommige specialisten beschouwen dit werk als een grisaille of een zelfstandige tekening. Karel Van Mander schrijft in zijn ‘Het Schilder-boeck' (1604) dat het een ondertekening is. Enkel de luchtpartij werd ingekleurd. Het is het oudste onvoltooid gebleven paneel in de schilderkunst van de Nederlanden.

Expo ‘Unfinished: Thoughts left visible'
18 maart - 4 september
The Met Breuer
New York

(Nieuwsbericht 27 januari 2016)