Groeningemuseum neemt afscheid van de Meester van de Passie van Darmstadt

Bij de voorbereiding van de tentoonstelling Van Eyck tot Dürer kwamen in het voorjaar van 2010 twee luiken van een anonieme meester (Meester van de Passie van Darmstadt) uit het gebied van de Midden-Rijn naar het Groeningemuseum in Brugge.

De vleugels die rond 1450 werden gemaakt, behoren tot de collectie van het Hessisches Landesmuseum Darmstadt (Duitsland), dat toen de deuren sloot voor een grootschalige renovatie. Zodoende konden de schilderijen al voor de opening van Van Eyck tot Dürer naar Brugge komen en er nog lange tijd blijven.

De twee luiken behoorden tot een groot altaarstuk, dat ongeveer 1,6 op 5 meter mat. Zij waren een meerwaarde voor de presentatie van de vaste collectie, met een vaste plaats in zaal 2, naast Jan van Eyck en Petrus Christus: kunstenaars die de Meester van de Passie van Darmstadt onmiskenbaar beïnvloed hebben. De kunstenaar uit het gebied van de Midden-Rijn wist de dramatiek in de Kruisdraging en de Kruisiging te verhogen door een slim clair-obscur en een opvallend kleurgebruik.

Binnenkort opent het Hessisches Landesmuseum zijn deuren voor het publiek en kunnen de luiken weer als hoogtepunten van de vaste opstelling ontvangen worden. Het Groeningemuseum neemt afscheid van deze langdurige bruiklenen. Nog tot 24 november zijn de werken te bewonderen in het Groeningemuseum.

Hessisches Landesmuseum Darmstadt

(Nieuwsbericht 17 oktober 2013)