Fouquet KMSKA uitgeleend aan het Prado

Vanaf 12 februari 2014 wordt in het Prado in Madrid de beroemde Madonna omringd door serafijnen en cherubijnen van Jean Fouquet uit het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) tentoongesteld. Het werk was nooit eerder in Spanje te zien, en het is bovendien al van in 1904 geleden dat het kunstwerk nog naar het buitenland reisde.

Het schilderij van Jean Fouquet (1420-1471) Madonna omringd door serafijnen en cherubijnen, het absolute topstuk uit de collectie van het KMSKA, is gedurende een drietal maanden La obra invitada in het Prado. Het kunstwerk werd onder grote persbelangstelling in het Madrileense museum onthuld. Museumdirecteur dr. Paul Huvenne: "De sluiting van het Koninklijk Museum omwille van renovatiewerkzaamheden biedt de gelegenheid om het buitenland kennis te laten maken met de unieke en iconische meesterwerken die Vlaanderen rijk is. Onlangs waren we met onze barokwerken in Mumbai. Bekijk het als een visitekaartje."

Dat het KMSKA inging op de uitnodiging van het Prado is wel zeer uitzonderlijk. Het is al van 1904 geleden dat het schilderij op reis ging, toen op vraag van het Louvre. De buitengewoon goede bewaringstoestand en de bijzondere conservatorische en veiligheidsmaatregelen die in acht werden genomen, maakten de bruikleen mogelijk.

Het kunstwerk is om meerdere redenen uitzonderlijk. Het neemt een unieke plaats in in de Franse schilderkunst van de 15e eeuw, en is het belangrijkste werk van Jean Fouquet, van wie er slechts twee diptieken en één schilderij bewaard zijn. De Madonna is wellicht geportretteerd naar Agnes Sorel, de minnares van de Franse koning Karel II. Het schilderij hing lange tijd boven in de grafkapel van Catherine Budé in Melun. Het maakte deel uit van een tweeluik, gemaakt in opdracht van Etienne Chevalier, tresorier van de koning en echtgenoot van Budé. Chevalier is samen met zijn patroonheilige geportretteerd op het linkerluik, dat nu in de Gemäldegalerie in Berlijn bewaard wordt.

Hoewel het werk uit 1452 dateert, komt het bijzonder modern en zelfs lichtjes surreëel over. De kleuren, de belichting, de dieptewerking en de merkwaardige schoonheidsnormen van de Madonna bekoren jong en oud. Sommigen vinden het werk, door de ontblote, perfect ronde borst, zelfs licht erotisch.

Omwille van de bruikleen is het schilderij op dit moment niet meer te zien in de tentoonstelling Het Gulden Cabinet in het Antwerpse Rockoxhuis. Begin juni is het topstuk daar terug te zien.

Het Museo Nacional del Prado is een van de belangrijkste musea ter wereld. Het ontvangt maandelijks zo'n 190.000 bezoekers.

Meer info

(Nieuwsbericht 13 februari 2014)