Deze gearchiveerde website ‘De Vlaamse primitieven' wordt tijdelijk niet meer geactualiseerd. Bepaalde functionaliteiten (vb. gericht zoeken in de collectie) zijn hierdoor mogelijk niet meer beschikbaar. Nieuwsupdates over de Vlaamse primitieven verschijnen voortaan op vlaamsekunstcollectie.be. Vragen over deze website? Neem contact op via info@vlaamsekunstcollectie.be.

Expo 'Petrus Alamire. Meerstemmigheid in beeld'

Expo 'Petrus Alamire. Meerstemmigheid in beeld'

De muziekhandschriften van Petrus Alamire behoren tot de mooiste verluchte manuscripten van de late middeleeuwen. Ze hebben een uitzonderlijke kunst- en muziekhistorische waarde. Deze expo in de Antwerpse Kathedraal brengt zeven prachtig verluchte handschriften samen met kunstwerken uit het KMSKA.

Petrus Alamire (ca. 1470 - 1536) werd geboren in Neurenberg waar hij vermoedelijk werd opgeleid als musicus en muziekscribent. In het zog van zijn handeldrijvende familie reisde hij naar de Lage Landen, waar hij o.a. voor Maragareta van Oosterijk en aartshertog Karel (de latere keizer Karel V) luxueuze muziekhandschriften vervaardigde. Daarnaast was hij ook ondernemer, spion voor Hendrik VIII en koerier voor Erasmus en andere humanisten. Hij onderhield persoonlijke contacten met verschillende Europese hoven, machtige handelaars en bankiers. Zo raakten zijn muziekhandschriften over heel Europa verspreid.

Koorboeken in de Kathedraal

De tentoonstelling Petrus Alamire. Meerstemmigheid in beeld brengt zeven koor- en liedboeken uit de collecties van de Koninklijke Bibliotheek van Brussel en het Stadsarchief in Mechelen visueel en auditief tot leven in de Antwerpse O.L.V.-Kathedraal. Ze waren bestemd om meerstemmigheid uit te zingen in het koor van een kerk en zijn rijkelijk versierd met randen vol bloemen, dieren en sierlijke kalligrafische initialen. Via digitale beelden van de mooiste pagina's en details krijg je toegang tot het hele handschrift. Met een hoofdtelefoon treed je binnen in de wereld van de laatmiddeleeuwse meerstemmigheid, een universum van klank dat vele harten zal beroeren. Al wandelend door een klank- en video-installatie van kunstenaar Rudi Knoops ervaar je het polyfone weefsel van de muziek en zie je de musici aan het werk. Een selectie kunstwerken uit de collectie van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen vervolledigt het verhaal. De selectie bestaat onder andere uit werk van Gerard David, Bernard van Orley en Ambrosius Benson.

In het zomernummer van ZAAL Z gaat Erik Schreurs, docent aan het Koninklijk Conservatorium, dieper in op wie Petrus Alamire nu juist was. Doorblader het magazine online of schrijf je in om een gedrukt exemplaar te ontvangen.

Internationale conferentie: Petrus Alamire - New Perspectives on Polyphony

Van 18 tot 23 augustus 2015

Bij de opening van de tentoonstelling zullen musicologen, uitvoerders van polyfonie en organisatoren van oude muziek festivals van over de hele wereld aanwezig zijn. Ze komen naar Antwerpen voor een vijfdaagse internationale conferentie en zullen daarbij in dialoog gaan over de laatste musicologische inzichten in de Alamire handschriften, hun geschiedenis, betekenis, repertoire, enz. Daarnaast zullen ze debatteren over de uitvoeringspraktijk van de laat middeleeuwse polyfonie

Deze tentoonstelling wordt georganiseerd in het kader van de 22ste editie van het Laus Polyphoniae-festival voor oude muziek. Van 19 tot en met 30 augustus op verschillende historische locaties in Antwerpen. Ontdek het volledige festivalprogramma met concerttoelichtingen en uitgebreide info op www.amuz.be.

(Nieuwsbericht 14 augustus 2015)