Deze gearchiveerde website ‘De Vlaamse primitieven' wordt tijdelijk niet meer geactualiseerd. Bepaalde functionaliteiten (vb. gericht zoeken in de collectie) zijn hierdoor mogelijk niet meer beschikbaar. Nieuwsupdates over de Vlaamse primitieven verschijnen voortaan op vlaamsekunstcollectie.be. Vragen over deze website? Neem contact op via info@vlaamsekunstcollectie.be.

Expo over de flora op het Lam Gods

In de expo Een wonderbaarlijke tuin in het Caermersklooster focust men op de flora op het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck. Het middenpaneel herbergt een weelderig paradijslandschap vol planten en bloemen. De geschilderde flora is zeer verscheiden en natuurgetrouw, ook al hielden de Van Eycks zich niet aan de eenheid van tijd en plaats. Voorjaarsbloeiers komen voor naast planten die in de zomer bloeien. Flora uit het zuiden zoals citrusbomen, cipressen en palmbomen worden gecombineerd met planten uit het noorden.

Hebben deze bloemen en planten een symbolische betekenis? Waar haalden de Van Eycks hun botanische kennis vandaan? Welke bloemen en planten staan er precies afgebeeld en waarvoor werden ze ten tijde van de Van Eycks gebruikt? Het zijn vragen die getackeld worden in deze tijdelijke tentoonstelling.

Naar aanleiding van de tentoonstelling wordt het binnentuintje van het Caermersklooster aangekleed met bloemen en planten uit het Lam Gods.

Expo Een wonderbaarlijke tuin - Flora op het Lam Gods
Tot 18 september
Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster
Vrouwebroersstraat 6 (Patershol)
9000 Gent
Website Caermersklooster

(Nieuwsitem 22 april 2016)