Deze gearchiveerde website ‘De Vlaamse primitieven' wordt tijdelijk niet meer geactualiseerd. Bepaalde functionaliteiten (vb. gericht zoeken in de collectie) zijn hierdoor mogelijk niet meer beschikbaar. Nieuwsupdates over de Vlaamse primitieven verschijnen voortaan op vlaamsekunstcollectie.be. Vragen over deze website? Neem contact op via info@vlaamsekunstcollectie.be.

Expo 'Mythische primitieven'

Zes schilderijen uit de collectie van het Groeningemuseum, aangevuld met een aantal bruiklenen uit binnen- en buitenland, zetten de stilistische en thematische fascinatie voor de Vlaamse primitieven in de 19e eeuw in de kijker.

De romantische belangstelling voor de oud-Vlaamse schilderkunst kaderde in een algemene context van een gotisch reveil dat zich doorheen Europa verspreidde. In onze regio ging de belangstelling vooral uit naar het leven en werk van Jan van Eyck en Hans Memling. Brugse schilders als Edmond Van Hove en Eugène Legendre lieten zich er duidelijk door inspireren. Zowel op het vlak van materiaalkeuze, stijl als inhoud probeerden ze de middeleeuwse voorbeelden te evenaren. Tegelijk werden ook kunstenaarsanekdotes en -legendes van onder het stof gehaald. Kunstenaars als Joseph Ducq, Jean-Baptiste Madou, Edouard Wallays en Henri Dobbelaere lieten zich in hun schilderijen en gravures inspireren door romantische legendes rond het leven van de bekendste Vlaamse primitieven. Hun genrestukken en historietaferelen geven een anekdotisch en vaak sentimenteel beeld van het verleden.

Expo ‘Mythische primitieven: gotisch reveil in de 19de eeuw'
Groeningemuseum Brugge
Van 21 november 2015 t.e.m. 6 maart 2016
Meer info

(Nieuwsbericht 10 november 2015)