Expo 'Memling. Rinascimento Fiammingo'

De tentoonstelling Memling. Rinascimento Fiammingo (Scuderie del Quirinale, Rome) laat Italië voor het eerst echt kennismaken met de kunst van Hans Memling (circa 1435-1494). Memling was de leidinggevende schilder in Brugge tussen 1465 en 1494. De curator van de expo is Till-Holger Borchert, hoofdconservator van het Groeningemuseum in Brugge.

In Memling. Rinascimento Fiammingo komt elk aspect van de schilder aan bod: van altaarstukken tot draagbare triptieken en andere devotionele werken, maar ook portretten, een genre dat Memling perfectioneerde, komen ruim aan bod. Zeer populair waren portretten waarbij de geportretteerde tegen een panoramisch landschap wordt afgebeeld. Zestiende-eeuwse Italiaanse schilders werden hierdoor sterk beïnvloed.

De expo gaat ook dieper in op Memlings opdrachtgevers, met name zijn Italiaans cliënteel: zakenlui, hofdignitarissen en ‘agents' uit Florence, Venetië en Genua, die zich in Brugge hadden gevestigd. Memling, die geboren is in Duitsland, werkte een tijd in het atelier van Rogier van der Weyden in Brussel, waarna hij zijn eigen succesvolle atelier in Brugge opende.

Hans Memling was de favoriete schilder van de Italiaanse gemeenschap in Brugge. Hij profiteerde mee van de artistieke nalatenschap van Jan van Eyck en Rogier van der Weyden. Al van bij het begin van zijn carrière maakte Memling een synthese van de kunst van beide meesters, die werden geprezen in Italiaanse kunstkringen en een referentie waren.

Topstukken zoals de Moreel Triptiek (Groeningemuseum, Brugge) en diptieken en triptieken die verspreid zijn over museale collecties en soms voor het eerst herenigd worden, zullen te zien zijn. (Bijvoorbeeld de Pagagnottitriptiek, verspreid over de Galleria degli Uffizi in Florence en de National Gallery in Londen) Een ander hoogtepunt is een serie bijzonder knappe portretten zoals Portret van een jongeman uit de Galleria dell'Accademia in Venetië, Portret van een man uit de Royal Collection in Londen (uitzonderlijke bruikleen, met dank aan hare Majesteit Koningin Elizabeth II), Portret van een vrouw uit een privécollectie in de V.S., Portret van een man uit de Frick Collection in New York, en het weergaloze Man met Romeinse munt uit de collectie van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen.

Memling. Rinascimento Fiammingo
11 oktober 2014 - 18 januari 2015
Scuderie del Quirinale
Via XXIV Maggio 16, Rome

(Nieuwsbericht 14 augustus 2014)